Et udemokratisk valgsystem

Publisert

Flere ganger under valgkampen utrykte Blå liste og Liberal liste et ønske om at listene skulle respektere alle studentene sine stemmer når arbeidsutvalget skulle formes. Det falt dessverre for døve ører. Vi vil imidlertid ikke klandre de andre listene for mye, de gjorde tross alt det de mente var best for sin egen liste.

Det som er problemet i denne saken er at vi har et system i studentparlamentet som ikke nødvendigvis gir listene makt i arbeidsutvalget etter hvor mange semmer de får. Som vi har sett i år kan til å med personer som ikke har fått tillit fra studentene få høye verv i studentparlamentets arbeidsutvalg.

Torkil Vederhus som selv har sittet i arbeidsutvalget, sa at det viktigste ikke er om representantene i arbeidsutvalget har tillit av studentene, men at man får inn «dyktige folk». At han ser på dette som to forskjellige ting er det hvert å bekymre seg over. Slik jeg ser det så er det de representantene som har fått tillit hos studentene som er «dyktige folk». Så mye tillit til studentene syns jeg Torkil burde ha. I fjor forsvarte han valgsystemet med at de fire største listene var representert i arbeidsutvalget. I år hvor Blå Liste er den tredje største listen, gjentar han ikke dette.

Det er din stemme som skal være avgjørende, ikke maktkampen blant studentpolitikerene.

Vi mener at slik systemet fungerer i dag er udemokratisk. Vi vil derfor komme med noen forslag som vil gjøre at studentenes stemme får et mer direkte utslag på hvem som kommer inn i arbeidsutvalget og fra hvilke lister. Jeg håper at dette vil få flere til å stemme og at det vil bedre tilliten og troverdigheten til studentpolitikerene. Vi skal fortsatt ha et listevalg, men det er din stemme som skal være avgjørende, ikke maktkampen blant studentpolitikerene. Eller sakt på en annen måte, mennesker først, ikke systemet.

Powered by Labrador CMS