FOTO: SANDER BRINK

Å dyrke frem studenter

Publisert Sist oppdatert

Er studiene noe du gjør for din egen fornøyelse eller for å få en god jobb med høy lønn? Der du sitter og svetter over bøkene før eksamen, lurer du kanskje på om det egentlig er noen andre som bryr seg om hvordan det går med utdanningen din.

Jo, det er faktisk det. Internasjonalt diskuteres det om høyere utdanning er et gode for den enkelte eller for samfunnet. Svaret er vel at det er begge deler. Utdanning er en investering for samfunnet som også kommer den enkelte til gode. I Norge har vi mange studenter, og hver enkelt student føler kanskje ikke at om du lykkes eller gir opp underveis, angår så mange andre enn deg selv.

I mitt arbeid med oppfølging av UiOs samarbeid med universiteter i utviklingsland, blir investeringen tydeligere. UiO har mange forskningsprosjekter sammen med universiteter i utviklingsland der det også utdannes kandidater på master og doktorgradsnivå. Hver enkelt kandidat som kommer gjennom studiet sitt er som en plante som endelig kan bære frukt. Gjennom disse studentene kan universitetet bygge opp et helt nytt fagområde eller styrke et fag som er sårbart. Noen eksempler er lingvistikk for afrikanske språk i Zimbabwe og Mosambik, spesialpedagogikk i Etiopia og Uganda, helseinformatikk i en rekke afrikanske land og anvendt matematikk i Zimbabwe, Tanzania m.fl. Disse instituttene eller sentrene kan igjen bidra til samfunnet omkring gjennom forskning som kan gi innovasjon både i offentlig og privat sektor.

Ofte følger den internasjonale forskergruppen opp en student fra opptak på mastergraden helt til doktorgraden er i boks. De følger nøye med og vanner og gjødsler underveis. Studenten gjør forskningsarbeid på en problemstilling som er relevant for hjemlandet og gjør feltarbeidet sitt der. Men de kan få veiledning, kurs og få bruke utstyr og bibliotek ved UiO, ting som oftest ikke er noen selvfølge ved partnerinstitusjonen i sør. Den ferdige kandidaten kan både forske og utdanne mange nye studenter på sitt eget universitet, og landet har blitt mindre avhengig av hjelp utenfra. Kandidaten og det styrkede fagmiljøet kan kanskje selv også gi viktige bidrag til internasjonalt samarbeid om å løse globale utfordringer.

Mange av UiOs professorer og fagmiljøer deltar i slik kapasitets- og kompetanseoppbygging med stort engasjement. Dette kommer i tillegg til den vanlige undervisningen i Norge. Selv om nord-sør-samarbeidet er krevende og kan gi skuffelser, for eksempel hvis en student gir opp underveis og ikke fullfører studiene, er det givende å se hvor stor betydning utdanningen har for samarbeidsuniversitetet og for samfunnet omkring.

«Hver eneste student, også her i Norge, er en investering og del av et større prosjekt.»

Hvis du en dag føler at motivasjonen er litt laber der du sitter over PC-en og med mange fristende underholdningstilbud rundt deg, kan du tenke på det at hver eneste student, også her i Norge, er en investering og del av et større prosjekt. Norge investerer i utdanningen din for at du skal kunne påta deg oppgaver vi vet det er behov for å løse, eller kanskje nettopp du skal finne ut noe nytt som gir uventede muligheter. Selv om du kanskje ikke føler deg som en unik pionér, så kan du gi små eller store bidrag til en større helhet, både her på UiO, på en fremtidig arbeidsplass og i samfunnet. Du har et ansvar for å stå på og ikke miste motet før du er klar til å bære frukter. Lykke til.

Powered by Labrador CMS