Lønn for strevet

Publisert

«Se til Trondheim» parafraserer de som denne våren har snakket om å kompensere frivillig arbeid med studiepoeng også i Oslo. I Trondheim vil man gå lengre enn man allerede har gjort. Ordningen, som i dag først og fremst er knyttet opp mot Studentersamfundet i Trondheim og NTNUs idrettsforening, vil med stor sannsynlighet bli utvidet i nær fremtid. Om et år kan et fag som Ledelse i praksis, som i dag eksisterer i Trondheim, være en realitet også i Oslo. Av flere grunner bør ikke det være et ønskelig scenario for Oslo-studentene.

For det første er ikke ordningen spesielt god, men enda mer på grunn av argumentasjonen til studenpolitikere og frivillige ledere i Oslo som ønsker seg kompensasjon i form av studiepoeng.

Man argumenterer for at dette er noe som skal snu sviktende oppslutning og rekruttering. Til det kan man si at om man er avhengig av utenomgoder for å i det hele tatt rekruttere, må man innse at det på et eller annet tidspunkt har foregått et snikmord på hele frivillighetskulturen.

Og det stopper ikke der. Det Norske Studentersamfunds leder presterte å si at frivillige ikke får noe som helst igjen for sitt arbeidet. Han mente å slå et slag for de frivillige, men endte isteden opp med å gi seg selv og andre frivillige et slag i trynet. Man kan knapt gå lengre i å undervurdere frivillig arbeids egenverdi.

«Finnes det en fundamental forskjell mellom frivillighetskulturen i Trondheim og Oslo?»

Det er vanskelig å tro på større kulturforskjeller i en liten demografisk gruppe fordelt på to små byer i et lite land, men når begreper nærtstående til «meningsløst» blir brukt for å beskrive frivillige verv i Oslo, må man spørre seg – finnes det en fundamental forskjell mellom frivillighetskulturen i Trondheim og Oslo?

Nylig gikk en mann som har stått ansvarlig for milliardprosjekter og milleniumsfeiringer på talerstolen til Studentersamfundet i Trondheim. Han fortalte hvor mye hans tid på «det runde røde» hadde gitt han: mer enn selve utdanningen. Hvem kan be om mer?

Frivillige i Oslo kan godt se til Trondheim, det er flust av gode ting å hente, men studiepoeng for frivillighet er ikke en av dem.

Powered by Labrador CMS