Ingen fest uten alkohol?

Publisert

Fadderukene er en viktig tradisjon som ideelt sett går mest til det sosiale, noe som er vel og bra. For hva er vel enklere enn å bli kjent med nye mennesker under avslappede festlige forhold? De første ukene på campus kan være gull verdt dersom du setter av tid til å bli kjent med andre studenter, studiestedet og konseptet studieliv. Målet med fadderukene er nettopp dette, og det er noe de fleste nykommere kjenner til, selv før sitt første møte med campus.

Men hva med de som faller utenfor de sosiale samlinger i fadderukene? Hvor høyt prioriterer egentlig fadderordningen tilrettelegging for disse? Og hvor inkluderende er de ulike sosiale samlingene?

Man har erfart at mange studenter blir fraværende på de store festsamlinger på grunn av drikkekulturen. Antakeligvis er det ikke drikkepress som er problemet hos studenter, men mangel på inkluderende arenaer. Fokuset er ikke å invitere til en kopp te slik antirasistisk senter har gjort i deres kampanje, for det dreier seg ikke om å finne trygghet hos de «fremmede», men heller skape et akademisk sosialt fellesskap. Det er flere enn muslimske studenter som foretrekker alkoholfrie samlinger, avhold fra alkohol er å finne blant studenter uavhengig av religion eller etnisk tilhørighet.

Å feire at man endelig er student kan skje uten alkohol. Til tross for at det finnes en variasjon av sosiale treff, er de fleste uheldigvis preget av alkoholkonsum. Dessverre er det også en realitet at det eksisterer mange skeptikere og likegyldige blant oss som tar total avstand fra fadderkulturen. Dermed er det viktig å markedsføre bedre betydningen og verdien av fadderopplegget, samtidig som man inkluderer alle. Det bør være en overkommelig utfordring å få med mangfoldet, uansett om det gjelder skeptikere eller avholdsstudenter. Denne problematikken er gammelt nytt, men behøver mer oppmerksomhet for at fadderukene får en mer mangfoldig deltakelse enn tidligere. Derfor blir det nødvendig å kartlegge løsninger som kan inkludere de grupper som faller utenfor.

Muslimsk studentsamfunn ser frafallet av muslimske studenter under fadderukene, og dette ønsker vi, i samarbeid med ledelsen å gjøre noe med. Hos mange studenter finnes det et ønske om alkoholfrie faddersamlinger, og derfor bør motivasjonen for å løse problemet være tilstede hos ledelsen, studentorganisasjoner og foreninger.

Powered by Labrador CMS