Målsetninger og midler

Publisert

Internasjonalisering er anerkjent som et sentralt område, og utdanningssektoren har innsett synergieffektene det gir. For at integrering av internasjonale studenter skal være vellykket, er det viktig med tilgjengelige boliger, språkkurs, veiledning og tilrettelegging for studentene. Dette har sin pris, og kostnadene for slike tjenester overstiger ofte dagens mobilitetstilskudd fra Kunnskapsdepartementet (KD).

«God internasjonalisering bør ikke være motstridende med lokale studenters interesser.»

Den mest omstridte utfordringen er boliggaranti for internasjonale studenter. Argumentene for denne er lett å forstå, men motargumentet om at boliggarantien går på bekostning av norske studenter er noe mer problematisk. God internasjonalisering bør ikke være motstridende med lokale studenters interesser.

De to gamle samskipnadene i Oslo har hatt ulike tilnærminger til dette. Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har hatt boliggaranti, noe som har bidratt til at institusjonene har kommet lenger i sitt arbeid med internasjonalisering. I Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnads (OAS) har Høgskolen i Oslo (HiO) leid 200 boliger for innvekslingsstudenter, noe som har begrenset mulighetene for inntak grunnet store kostnader tilknyttet denne leieavtalen. Nå er imidlertid samskipnadene fusjonert, og i det nye boligreglementet er internasjonale studenter garantert bolig. Det gjør at tidligere OAS-institusjoner kan satse tyngre på å tiltrekke seg utenlandske studenter. Allerede i løpet av 2011 vil antallet internasjonale studenter være ca. 50 prosent av antall hybelenheter i nye SiO.

For mange institusjoner har kostnadene oversteget inntekten ved innveksling, men nå som denne garantien blir gjeldende i hele Oslo, er det lettere å øke opptaket. Bekymringen min er likevel at SiO-institusjonene vil tiltrekke seg utenlandske studenter hurtigere enn vi kan øke antallet studentboliger. Ettersom denne utviklingen fører til færre disponible boliger for SiO-studenter, er ikke dette bærekraftig internasjonalisering. Internasjonalisering er svært viktig for utviklingen av høyere utdanning, og satsningen må legges til rette for på en bærekraftig måte og følges opp med midler.

Powered by Labrador CMS