Plass til studentene

Publisert

Byrådet ønsker flere studenter velkommen til Oslo. Vi har samtidig full forståelse for at tilgang på billige boliger er viktig for studentenes økonomi, og jeg deler derfor journalist Anders Fjellbergs syn på at det er behov for flere rimelige studentboliger i Oslo.

Ved hver semesterstart er det i Oslo, som i de øvrige storbyene i Norge, køer for å få en plass å bo. Det er kamp om de billigste og mest sentrale studentboligene. Når semesteret er godt i gang, roer imidlertid situasjonen seg hvert år, og de aller fleste finner seg et sted å bo i Oslo. Når Anders Fjellberg hevder at det nesten er økonomisk umulig for en student å bosette seg sentralt i Oslo, pga. mangel på studentboliger og skyhøye leiepriser, og at dette langt på vei skyldes ansvarsfraskrivelse fra byrådets side, er det imidlertid behov for en nyansering.

For det første viser et kjapt søk på nettet at det per i dag er fullt mulig å få tak over hodet for en student innenfor budsjett, både innenfor og utenfor ring 2.

For det andre er det en myte at det er lange køer for å få studentbolig i skrivende stund. I følge Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) kan du ved å henvende deg dit få bolig på dagen på Kringsjå, Sogn og Bjerke.

«Det er ingen ansvarsfraskrivelse fra byrådet å påpeke at staten må ta hovedansvaret for manglende bygging av nye studentboliger i Oslo.»

For det tredje er det ingen ansvarsfraskrivelse fra byrådet når vi påpeker at staten må ta hovedansvaret for manglende bygging av nye studentboliger i Oslo. Det er staten, ikke kommunen, som er ansvarlig for studentboliger ved å gi tilskudd til bygging. Kunnskapsdepartementet har nylig fordelt statstilskudd til bygging av 143 nye studentboliger i Oslo. Dette er andelsmessig et meget lite tall om man ser uttelling i forhold til innbyggertall og antall studenter. Når det gjelder salg av tomter til bygging av nye studentboliger er det faktisk slik at staten er den største tomteeieren i Oslo. Om staten ønsker, har de svært store tomteareal og mye bygningsmasse de kunne omgjøre til studentboligformål om de hadde villet.

Det er vår påstand at det er plass til mange flere studenter i Oslo. Når det er sagt, kan ikke alle studenter kreve å bo midt i sentrum. For å svare på spørsmålet ditt, Anders Fjellberg: Det mener vi faktisk er for mye for langt!

Powered by Labrador CMS