Vi har lykkes!

Å møte kritikk fra politiske konkurrenter er en seier for den nye studentpolitiske Venstrealliansen, hevder kronikkforfatteren.

Benjamin Endré Larsen, på vegne av studentvalglistesamarbeidet Venstrealliansen

Det er med stor glede vi noterer oss at vi har lykkes med et av de viktigste målene våre for det nye radikale listesamarbeidet: Å skape en skikkelig debatt om studentpolitikken her ved UiO. Både Sosialdemokratene (SD) og Moderat gruppe (MG) kommer med flengende kritikk mot oss, og vi elsker det. For det første fordi det gir deg muligheten til å få et bedre innblikk i hva de forskjellige fraksjonene mener og gjøre deg opp en mening om hva som passer deg best. For det andre, fordi begge grupperingene ikke er i nærheten av å treffe mål med sin kritikk. Vi vil her ta for oss de to hovedanklagene som blir rettet mot vår politikk: Vi skal etter sigende lide av reformangst (hilsen SD) og være ensrettende likhetsfriker som ønsker at alle norske studenter skal ende opp som lavmåls intellektuell subb (hilsen MG).

Vi tar det første først: Kjære Sosialdemokrater, plattformen vår er ikke ferdig ennå – hvordan i alle dager kan dere anklage oss for å lide av reformangst? Dere vet ikke hva vi mener og kommer med et utspill basert på fordommer. Det synes jeg dere, nærmeste politiske frender, bør holde dere for gode til! Vi lider ikke av reformangst. Langt i fra – vi har store vyer for hvordan høyere utdanning bør organiseres. Våre visjoner innebærer likevel ikke å juble over smuler fra høyreregjeringas bord, slik Sosialdemokratene tilsynelatende gjør.

Hva har de siste åras reformer gitt oss studenter? Mindre stipend, slutt på ettergivelse av lån etter endt hovedfag/mastergrad. Overgangen fra cand.mag. til bachelor gav oss tre år å lese fire års pensum på. Langt flere enn tidligere har obligatorisk oppmøte på sine studier – vi har mistet et system basert på tillit og fått et system basert på kontroll. Kopi- og utskriftsavgiften stiger stadig. Man diskuterer åpent å lukke studier, slik at det bare blir de med best karakterer fra videregående som får studere. Vi har fått et nytt karaktersystem som henger ut de 10 prosent svakeste eksamensbesvarelsene ved å gi dem karakteren E. Kaller sosialdemokratene dette en seier for studentpolitikken? Vi tror at de fleste av oss studenter kaller en spade for en spade: det er et gedigent nederlag. Visst har reformen brakt positive ting også, som for eksempel rett til mer individuell oppfølging og større frihet til å sette sammen sin egen grad – men det overskygges dessverre av de negative konsekvensene. Vi ønsker at universitetet skal være et sted der vi blir utdanna og danna – å leve på studielån er uansett så kummerlig at vi ikke tror den økonomiske pisken (og bittelille gulrota) er rett virkemiddel for å få høyere kvalitet på høyere utdanning.

Til slutt må vi også avfeie den uelegante og banale kritikken fra MG: alle på venstresida vil at alle skal være like og at ingen får lov til å gjøre som de vil. Det er så platt at jeg tviler på at MG tror det selv. Det er en viss forskjell på likhet og lik rett til utdanning. Det er den sistnevnte retten MG vil til livs. Vi kjøper ikke deres argumentasjon for mangfold, for premissene er så falske at de sprekker som troll i sola: hva slags mangfold får man på et eliteuniversitet? Og nei, det er ikke vår tur til å være fordomsfulle: spør MG om de mener at studenter med dårlige karakterer fra videregående skole skal ha lik rett til å studere hittil åpne fag, for eksempel historie, som en med gode karakterer. Vi synes ikke at videregående skole skal henge over folk som en skygge resten av livet. Åpne studier er viktig for å sikre at alle fremdeles har rett til en utdanning – for at så vel husmannssønner fra Lofoten som besteborgerlige bestumborgere kan bli det de vil.

Powered by Labrador CMS