Anne Karine Nymoen: Leder i Norsk studentorganisasjon.

Kampen for studentrettigheter

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble Nobels fredspris tildelt den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen og akademikeren Liu Xiaobo.

Kina er et av mange land der staten systematisk har angrepet studenter og akademikere gjennom flere år. Disse landene styres ofte av regimer som ikke respekterer menneskerettigheter og demokrati, som for eksempel Hviterussland, Zimbabwe, Iran og Colombia.

UNESCOs rapport Education under Attack dokumenterer at studenter, lærere og akademikere over hele verden i stadig større grad blir utsatt for trusler, vold, forfølgelse og drap. Studentaktivister forhindres fra å organisere seg og involvere seg i styringen av utdanningsinstitusjonene og utdanningsreformer fordi de blir ansett som trusler av styresmaktene.

Norsk studentorganisasjon (NSO) får ofte henvendelser fra andre studentorganisasjoner med sterke beretninger om angrep på studenter. Vi får rapporter om studentaktivister som ekskluderes fra undervisning og eksamener, som fengsles og trues med og blir utsatt for vold, seksuell trakassering og til og med kidnapping og drap.

Gjennom vårt samarbeid med SAIH og Studentenes Fredspris er NSO med på å bevisstgjøre norske myndigheter på ansvaret for å sikre studentrettigheter i andre land. På vegne av European Students’ Union koordinerer vi et globalt studentsamarbeid, hvor studentorganisasjoner fra alle verdensdeler er med.

Dette nettverket styrker studentbevegelsens mulighet til å synliggjøre angrep på studenter og bidrar til å løfte studentenes kamp på den internasjonale dagsorden.

Ytringsfrihet og retten til å organisere seg tas nærmest for gitt her hos oss, men de rettighetene vi har i dag har vært kjempet frem gjennom mange år. Vi har plikt til å jobbe for at studenter i andre land skal få de samme rettighetene som oss. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å lytte til disse studentene, dele deres historier med omverdenen og appellere til politikerne om å ta ansvar.

Powered by Labrador CMS