Hvem er din heltinne?

Publisert

Urbefolkningsgrupper utgjør den største delen av befolkningen både i Nicaragua og i Bolivia, men opplever likevel kampen mot undertrykkelse og fratakelse av grunnleggende rettigheter som dagligdags. En av disse rettighetene gjelder tilgang til høyere utdanning, og det er spesielt kvinner som rammes. For å skape forbedringer og mer bevissthet rundt dette temaet fokuserer SAIH i år på urfolkskvinners rett og mulighet til høyere utdanning på egne premisser.

På Atlanterhavskysten i Nicaragua har manglende utdanningstilbud hemmet utviklingen bort fra fattigdommen. En stor del av lærermassen er uten lærerutdanning, og undervisningsspråket er for det meste spansk, selv om flertallet av barna har et annet morsmål. Dessuten er det få høyere utdanningsinstitusjoner som tilbyr utdanning på urbefolkningens egne språk, og det sier seg selv at det blir umulig å studere for de som aldri har hatt muligheten til å lære seg statens offisielle språk. Videre er det ofte svært vanskelig for urbefolkningen å fysisk komme seg til studiestedet. Mange bor i rurale områder, mens universitetene er lagt til byene. Dårlig infrastruktur, lange avstander, og utbredt fattigdom fører samlet til at mange må legge fra seg drømmen om utdannelse. For de som har en identitet som kombinerer det å være kvinne med urfolk, finnes det en rekke barrierer som må krysses for i det hele tatt å kunne sette foten på et universitet. Hvis en familie har nok penger til å sende kun ett av barna på skole, blir guttene som regel prioritert fremfor jentene.

Tradisjonelt sett har urbefolkningene hatt liten eller ingen innflytelse på nasjonal styring i Bolivia. SAIH tror at utdanning av lokale ledere og fagfolk kan bidra til at urbefolkningen ikke bare blir hørt, men også kan kreve å bidra i beslutningsprosessene. I løpet av det siste året har både Bolivia og Nicaragua hatt en lovende politisk utvikling med tanke på å fremme høyere utdanning i et urfolksperspktiv. Urfolksgrupper – og kvinner selv – er pådrivere i denne prosessen. Gloria Aipi Jalja, som er Ayamara-kvinne og jobber for CEADL, en av SAIHS samarbeidspartnere i Bolivia, sier at: «the Aymara women is strong and proud and good fighter that has dreams and wishes to participate and be recognized». SAIHs visjon er at urfolkskvinner i Bolivia og Nicaragua skal ha tilgang til høyere utdanning på egne premisser, fordi en mener at dette vil bidra til å styrke urfolk og etniske folkegruppers mulighet til å ta styring over viktige utviklingsprosesser, og dermed bidra til langsiktig og bærekraftig fattigdomsreduksjon.

Powered by Labrador CMS