La oss beholde vaffelsalget

Et dårligere kafétilbud vil føre til et tap av det sosiale rommet studentkjellerne har opprettholdt i mange år, mener kronikkforfatteren.

Det er universitetets ansvar å bidra til å skape gode muligheter for faglige og sosiale nettverk for studentene.

Teknisk Avdeling sentralt nedla nylig forbud mot vaffellaging og -salg i studentkjellerne, på grunnlag av en strengere forskrift fra Helse- og omsorgsdepartementet om hygienekrav ved matlaging. Teknisk Avdeling sier i artikler i både Universitas og Aftenposten Aften at de har forbudt vaffelsalget fordi de enda ikke er sikre på hvor strengt forskriften skal tolkes, selv om de overfor oss erklærte at «vaffeltoget har gått».

I de samme artiklene sier imidlertid både Helse- og omsorgsdepartementet, som har utformet forskriften, og Mattilsynet, som håndhever den, at forskriften aldri var ment så strengt som Teknisk Avdeling har gitt inntrykk av. I Aften uttaler departementet at «[d]et skulle [...] ikke være noen grunn til at universitetet endret på prosedyrene nå, sett fra lovgivers side». Det virker faktisk som om Teknisk Avdeling sentralt er de eneste som ikke er vennlig innstilt til vaflene, all den tid departementet og Mattilsynet flere ganger har uttalt at de aldri hadde til hensikt å ramme vaffelsalg på loppemarkeder, studentkafeer, og andre frivillig drevne arrangementer.

I tillegg har informasjonen om dette forbudet blitt noe forskjellig framstilt til de forskjellige studentkjellerne. Filologisk Forening, som driver Kafé Uglemor i studentkjelleren Uglebo ved Det humanistiske fakultet (HF), fikk vite at det var for dårlig avtrekk i lokalene våre til vaffelsteking. Andre kjellere med mer raffinerte avtrekksløsninger fikk beskjed om at de trengte et dedikert personaltoalett til de som tilberedte vaflene, noe ingen av kjellerforeningene har tilgang til så vidt meg bekjent. Vaflene i studentkjellerne lages jo også på stedet, stekes på begge sider, og selges øyeblikkelig. Dette er nok mer hygienisk enn for eksempel salg av forhåndslagde kaker og muffins, som den samme forskriften stiller krav til blant annet transport, innpakking, merking og kjøling av. Det er derfor ganske sikkert at alternativer til vafler også vil bryte med Teknisk Avdelings tolkning av forskriften. Kafétilbudet vil da bli kraftig amputert, og i verste fall kanskje ikke gjennomførbart.

Reaksjonene fra besøkende i Kafé Uglemor har ikke vært få. Vi har fått bekreftet vårt inntrykk av at vaffel og kaffe var et viktig innslag mellom timene på lesesalen. I tillegg har Uglebo flittig blitt brukt som en møteplass for program- og fagutvalgene ved HF, som har avholdt arrangementer med gratis vaffellunsj hos oss gjentatte ganger. Et dårligere kafétilbud vil føre til et tap av det sosiale rommet Kafé Uglemor og tilhørende arrangementer har opprettholdt i mange år.

Resultatene fra UiOs frafallsundersøkelse ved SV og HF, som ble offentliggjort i fjor, konkluderte med at «[t]rivsel og sosial integrering har stor betydning for studieløpet og er den viktigste enkeltfaktoren universitetet kan påvirke for å forhindre unødvendig frafall». Og at «[s]tudenter som er daglig til stede på campus har en betydelig høyere grad av sannsynlighet for å fortsette studiene». Frivillig drevne studentkafeer som er åpne på dagtid rett ved lesesalene og som brukes flittig av program- og fagutvalg, bidrar i stor grad til sosial integrering, og bygger både sosiale og faglige nettverk.

Filologisk Forening og Uglebo kommer til å prøve å imøtekomme kravene fra Teknisk Avdeling, forhåpentligvis med hjelp fra dem om de er villige til å blant annet se på løsninger for avtrekk, når kjelleren snart skal pusses opp uansett. Det blir imidlertid vanskelig hvis de stadig trekker nye krav opp av hatten. Det er svært viktig å la studenter som ønsker å engasjere seg jobbe frivillig under alkoholfrie arrangementer. Jeg er sikker på at et dårligere tilbud vil svekke andre arrangementer i regi av Filologisk Forening, da vi mister en naturlig og hyggelig møteplass i studiehverdagen. Jeg anser det også som universitetets ansvar å redusere frafall ved å bidra til å skape gode muligheter for faglige og sosiale nettverk. At Teknisk Avdeling motarbeider dette med hjemmel i forskrifter som det er kjent at skal tolkes annerledes, synes jeg derfor er merkelig.

Tobias V. Langhoff, Avtroppet styreleder i Filologisk Forening og Uglebo

Powered by Labrador CMS