Kjære professor Trond Nordby

Publisert

Viser til ditt svar til Daniel Benor i Universitas 25. november. Tusen takk for en glimrende demonstrasjon av hva som er healingens problem i forhold til vitenskapelig dokumentasjon.

Du tillater deg å være bekymret, offentlig, og du har liten tro på at det finnes noe som kalles healing. Når dr. Benor forteller om signifikante effektstudier av gjærsopp, bakterier og celler i laboratorier, så svarer du at verken healing eller gjærsoppforsøkene interesserer deg. Men vitenskapelig grunnlag for healing etterlyser du. Og ikke bare det, du tillater deg å mene at det at mennesker oppsøker healere (i dyre dommer – hvilket du ikke har noe grunnlag for å si) er et symptom på usikkerhet og angst.

– Jeg trodde at universitetsmiljøet var et sted hvor man dyrket vitenskap.

Er dette en vitenskapelig holdning? Jeg beklager, men jeg trodde faktisk at universitetsmiljøet var et sted hvor man dyrket vitenskap. Jeg trodde i min naivitet også at nysgjerrighet og åpenhet var en dyd for de vitebegjærlige. I stedet forfekter du en holdning hvor det altså er akseptabelt ikke bare å være skeptisk, men å latterliggjøre og ironisere over at noen faktisk kan mene noe annet.

Som leder av Det Norske Healerforbundet kan jeg opplyse om at de er gamle og unge, rike og fattige, friske og syke. Og de er mange – svært mange faktisk. Våre healeres klienter kommer fra alle samfunnslag. Healere er veldig opptatt av etikk, og krever obligatorisk undervisning i disse og andre fag for våre godkjente utøvere. Vi øver oss på å respektere alle mennesker, alle trossystemer og alle subjektive erfaringer. Vi ønsker å møte våre klienter, og verden, med en åpen, undrende og ydmyk holdning. Vi forstår at mange er skeptiske. Derfor har vi også brukt masse tid og penger på å arrangere forskningskonferanser om healing både på Universitetet i Oslo og Folkets Hus. For å fortelle hva vi vet. Og hva vi ikke vet. Og hva vi tror.

Jeg kan ikke overbevise noen om at det finnes et åndelig aspekt ved livet. Eller at det eksisterer vesener som noen kaller engler. Alt jeg ber om er en smule respekt, og at professorer ved hovedstadens universitet holder seg for god til å omtale dem som «åndelig fjærkre».

Powered by Labrador CMS