«Heißen Herbst» in Deutschland

Publisert

I slutten av juni i år begynte studenter i alle de tyske delstatene å organisere en stor streik. Bakgrunnen er et utdanningssystem som stadig viser sine mangler både strukturelt og økonomisk. Innen 2010 skal alle i Tyskland ha gått helt over til modulariserte studieordninger med bachelor og master som de avsluttende gradene. Et presset studium med begrensede økonomiske ressurser har derfor ført til en hard kamp mellom studentene og myndighetene, og uenighetene er enda ikke løst. Et nytt semester er nå godt i gang og det store spørsmålet er: Hvor lenge kan man fortsette en passiv streik?

De fire kravene fra juni er fremdeles gjeldende og lyder:

Sosial åpning av universitetene. I de senere årene har man i tidligere vest-Tyskland begynt med høye studiegebyrer. Studentene i Tyskland mener dette er en måte å lukke universitetene for en liten gruppe studenter, og at slike gebyrer er usosialt. I Tyskland finnes det ingen Lånekasse og studentene krever derfor en bedre studiefinansiering som dekker flest mulig.

Avskaffelse av Bachelor og Master i den nåværende form. Et studium innenfor det tyske bachelor-systemet betyr en enorm arbeidsinnsats, og få studenter klarer å avslutte innen regelstudietiden. At utdanningen modulariseres betyr i motsetning til det gamle magistersystemet at studentene ikke lenger kan velge fritt de kursene de ønsker, men er strengt regulert innefor gitte obligatoriske kurs. Studiet nærmer seg dermed skole med mindre handlefrihet og tillitt. Dette strider mot den herskende «dannelsestanken» blant studentene, der en bred og dyp forståelse er viktigere enn en rask avsluttet og grunn grad.

Demokratisering av utdanningssystemet. De demokratiske medbestemmelsesorganene på tyske universiteter virker for mange som et spill for galleriet og studentene ønsker en faktisk medbestemmelse med politisk handlekraft. Innføringen av bachelor og master skal snart revideres, og det er viktig for studentene og faktisk kunne ha innflytelse på videre revideringer.

Forbedring av læringsvilkårene.Det kreves flere professorer og akademiske ansatte slik at ikke seminarer og forelesninger blir for fulle, mer personlig oppfølging og et utdanningssystem for alle studenter og ikke bare satsing på en liten fagelite.

– Til nå okkuperer studenter ved 20 universiteter og høyskoler i Tyskland bygninger for å få gjennomslag for sine krav.

Disse kravene har til nå ikke fått gjennomslag hos tyske myndigheter og man stiller seg derfor denne høsten spørsmålet om det lønner seg og fortsette en stille motstand i korridorene mot støtte av enkeltstudenter. Svaret har kommet fra Østerrike og Sveits: Okkupasjon av forelesningssaler. Dette sprer seg nå som en bølge over de tyske universitetene, og til nå okkuperer studenter ved 20 universiteter og høyskoler i Tyskland bygninger for å få gjennomslag for sine krav. Humboldt-universitetet i Berlin besluttet på et plenumsmøte onsdag 11. november å okkupere en av forelesningssalene. Det tyske politiet svarte med å blokkere universitetet slik at ingen studenter slapp inn i bygningen før tidlig neste morgen. Dette er en ny utvikling i en ellers fredelig aksjon for et mer rettferdig og riktig utdanningssystem i Tyskland. Den «varme høsten» er i gang og tyske studenter gjør seg klare til å kjempe for den universitetsordningen de vil ha. Et studentoppgjør tar form på det europeiske kontinentet. Vil du være med, så heng på!

Powered by Labrador CMS