Vær en etisk student!

Publisert

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har idag en omfattende leverandøravtale med Coca-Cola Drikker AS. Avtalen sikrer Coca-Cola tilnærmet monopol på de mange brusautomatene som finnes ved studentboliger, lesesaler og fellesarealer, i tillegg til SiOs mange kafeer og kantiner. I løpet av oktober skal SiOs hovedstyre reforhandle SiOs leverandøravtale, og vi ber hovedstyret om å fjerne Coca-Colas tilnærmede monopol og tilby mer etiske og miljøvennlige alternativer til sine studenter.

Velferdstinget i Oslo har valgt fire studentrepresentanter til hovedstyret i SiO, blant annet lederen i hovedstyret som har dobbeltstemme og dermed gir studentene stemmeflertall i styret. Det samme Velferdstinget har vedtatt en resolusjon der de ber styret bryte monopolsituasjonen til Coca Cola og tilby sine studenter alternativer fra andre leverandører, blant annet mer rettferdige alternativer. I sin begrunnelse av dette har de lagt vekt på blant annet Coca Colas miljøødeleggelser i India og deres overgrep mot fagforeninger i Colombia. Resolusjonene

Produksjonen av Coca Cola krever tilgang til store mengder vann, siden det trengs omtrent tre liter vann for å lage en liter Cola. I India har selskapets virksomhet ført til uttørking og forurensning av store vannressurser på grunn av overforbruk og manglende rensing av produksjonsvann. I minst ett tilfelle har det giftige avfallsvannet blitt solgt til lokalbefolkningen som gjødsel. I to studier av giftinnhold i Cola-produkter i India, i 2003 og 2006, har innholdet av forskjellige gifter, deriblant DDT, blitt målt til 24 ganger EU-standard.

- SiO må vise samfunnsansvar ved å gi studentene mulighet til å velge rettferdige og lokale produkter.

Vi ber hovedstyret i SiO anerkjenne at de først og fremst representerer studentene og at SiO, som ikke skal være et foretak drevet kun etter markedsprinsipper, her viser samfunnsansvar ved å gi studentene mulighet til å velge rettferdige og lokale produkter. Dette har andre læresteder som universitetene i Trondheim, Bergen og Ås allerede har gjort, blant annet ved å tilby alternativer som Ubuntu-Cola, et fairtrade alternativ til Coca-Cola. Vi ser ingen grunn til at Oslo skal være noe dårligere, og at man også her kan være en etisk student, med valgfri drikke fra flere leverandører enn Coca-Cola.

Powered by Labrador CMS