Studenter på dagsorden

Publisert

I kommentaren «Hell i uhell», av Anders Schiøtz Worren i forrige utgave av Universitas, gis det utrykk for at «det måtte en sexskandale til for at studenters arbeidsmiljø kom på dagsorden». Man kan sitte igjen med inntrykket av at arbeids- og læringsmiljøarbeidet til UiO startet etter forsideoppslaget i Dagbladet. Dette stemmer ikke. Studenter og ansattes arbeids- og læringsmiljø har i lang tid stått på dagsordenen til ledelsen ved UiO. En grunnleggende forutsetning for dette arbeidet er at universitetet har et like stort ansvar overfor studenter som for ansatte. I UiOs nye varslingssystem er ansatte og studenter likestilt, og begge gruppene anbefales å varsle om kritikkverdige forhold.

Worren har rett i at studenter etter loven har et svakere vern enn ansatte, siden de ikke omfattes av arbeidsmiljøloven. Likevel velger UiO å likestille studenter og ansatte i vårt varslingssystem, og gi begge grupper samme vern. For å sikre studenters vern har Læringsmiljøutvalgets mandat blitt utvidet til å ha «et særlig ansvar for å kontrollere at UiOs varslingssystem har en forsvarlig framgangsmåte for studentene, herunder bidra til at varslere blir vernet på en slik måte at gjengjeldelse ikke skjer».

- Uavhengig av Dagbladets oppslag har UiO arbeidet med å gjøre varslingssystemet og Læringsmiljøutvalget mer kjent for studentene.

Vi er enig i at det er vanskelig å se lyspunkter i en så alvorlig sak. Forhåpentlig kan medias oppslag om arbeidsmiljøet ved UiO bidra til økt kunnskap om de rettighetene studenter og ansatte har til å varsle om kritikkverdige forhold, og hvilke forpliktelser UiO har til å sikre at varslingssaker behandles på en skikkelig måte og at varslere sikres mot gjengjeldelse. Uavhengig av Dagblad-oppslag har UiO arbeidet med å gjøre varslingssystemet og Læringsmiljøutvalget mer kjent for studentene. I tillegg har en arbeidsgruppe i lengre tid arbeidet med tiltak mot seksuell trakassering og det er laget nye nettsider om seksuell trakassering for studenter og studenttillitsvalgte.

Det er alltid en utfordring å få ut informasjon til alle studenter. Vi benytter derfor anledningen til å minne om UiOs læringsmiljøsider, varslingssystemet og varslingstelefonen 22 84 40 00, som er åpen hverdager kl. 12-15. Prinsipielle læringsmiljøsaker kan meldes inn direkte til Læringsmiljøutvalget på lmu-innmelding[at]admin.uio.no.

Powered by Labrador CMS