Uheldig utvikling

Publisert

Professor Reidulf Watten ved Høgskolen på Lillehammer etterlyser i Universitas 2. september Norsk Psykologforenings holdning til nye opptaksregler ved profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo. Ettersom Psykologforeningen har hatt marginal innflytelse på opptaksreglene ved UiO, er det vel andre som bør svare på hans kritikk.

Når det er sagt: Watten kan ha rett i at direkte opptak fra videregående kan ha enkelte uheldige konsekvenser. Men det hadde den forrige ordningen også. Å finne en ordning for inntak som både helt ut blir opplevd som rettferdig, men som også sikrer at de som vil kunne bli de beste psykologene kommer inn, er ikke enkelt.

Norsk Psykologforening har støttet at karakterer fra videregående benyttes som grunnlag for opptak til studiet. Dette har vi gjort i håp om at studiet da kan bli et gjennomtenkt seksårig løp uten et første år som «silingsmekanisme». Vi vet også at det har vært et stort overlapp mellom dem som gikk ut med de beste karakterer fra videregående og de som tidligere kvalifiserte seg til opptak på embetsstudiet.

Psykologstudiet er blant de aller mest populære på alle de fire universitetene som tilbyr profesjonsutdanningen, og det har alltid vært enkeltpersoner og grupper som har ment de ikke fikk en fair sjanse til studiet.

- For få tiår siden var psykologi ett av de få universitetsfagene som faktisk hadde en jevn kjønnsfordeling.

At studiet i dag har en overvekt av kvinner, er en situasjon det deler med andre studier som har høy poengsum som inntakskriterium, som for eksempel medisin. Men for ordens skyld: Vi ser det som generelt uheldig med skjev kjønnsfordeling, fordi vi generelt ønsker en kjønnsbalanse i alle fag. Utviklingen er uheldig fordi psykologi for få tiår siden var ett av de få universitetsfagene som faktisk hadde en jevn kjønnsfordeling.

Dagens flertall av kvinner i psykologstudiet er imidlertid kommet under den seleksjonsordningen som Watten ønsker seg, og ikke som resultat av opptak via samordna opptak!

Powered by Labrador CMS