Støtte til akademisk frihet

Publisert

- Det sitter i disse dager en kandidat i hjemlandet og venter på visum for å komme til UiO for ett års samarbeid.

I Universitas 26. august spør SAIH Blindern og Studentparlamentet hvordan jeg vil følge opp Universitetet i Oslos (UiO) medlemskap i universitetsnettverket Scholars at Risk, der UiO har vært medlem siden 2001. Det er viktig at vi bidrar internasjonalt i arbeid for demokrati og menneskerettigheter. Gjennom Scholars at Risk kan vi kjempe for at forskere rundt om i verden kan få gjøre sitt arbeid og publisere sine resultater, selv om funnene kan være ubehagelige for myndighetene eller andre aktører med stor makt. Dette er ikke en selvfølge i store deler av verden.

I 2008 gjorde SAIH en flott innsats i forhold til å sette akademisk frihet på dagsordenen og å gjøre Scholars at Risk kjent ved norske universiteter og høyskoler, noe som førte til at nettverket nå har fire medlemsinstitusjoner i Norge (Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Universitetet i Bergen og UiO). UiO har hatt tett kontakt med nettverket helt siden vi ble medlem, noe som ble bekreftet i et leserbrev fra Scholars at Risk til Universitas 12. november i fjor. UiOs styre gikk i november 2008 inn for å bli et mer aktivt medlem ved blant annet å ta imot en ny SAR-scholar i 2009.

UiO har flere ganger i løpet av vårsemesteret vært i dialog med SAR-sekretariatet angående muligheten for å ta i mot en kandidat, men det er mye som skal klaffe for å få til et vellykket opphold. I samarbeid med Scholars at Risk har vi nå sammen valgt ut en kandidat som i disse dager sitter i hjemlandet og venter på visum for å komme til Universitetet i Oslo for ett års arbeid i trygge omgivelser. Vi tror og håper dette oppholdet vil bli berikende både for kandidaten selv og for UiO.

I august 2009 har vi opprettet en Scholars at Risk-komité ved UiO som skal følge opp medlemskapet i forhold til mottak av kandidater, initiering av ulike aktiviteter og samarbeid med andre organisasjoner som er opptatt av akademisk frihet. Vi håper på et godt samarbeid med blant annet de tre nye norske medlemsinstitusjonene i Scholars at Risk,studentparlamentet og SAIH i tiden som kommer.

Se innlegget fra SAIH og Studentparlamentet på Universitas.no.

Powered by Labrador CMS