Kjære Ole Petter Ottersen

Publisert

- UiO har ikke tatt imot en eneste forfulgt akademiker siden 2004.

Gratulerer så mye med den nye jobben som rektor ved UiO. Vi skriver til deg for å høre hvordan du vil følge opp UiOs medlemskap i nettverket Scholars at Risk (SAR). SAR er et nettverk av universiteter som søker å fremme den akademiske friheten i verden via forskningsprosjekter, kampanjer og midlertidige stillinger til akademikere som ikke kan fortsette arbeidet sitt i hjemlandet. I forbindelse med SAIHs kampanje for akademisk frihet i fjor, satte vi fokus på hvor bra det er at UiO er medlem av SAR, men også at Norges største universitet kan yte mer som medlem og spille en viktigere rolle i nettverket. UiO har vært medlem siden 2001, men har ikke tatt imot en eneste forfulgt akademiker siden 2004. Dette mener vi er et stort tap for UiO som går glipp av interessante kolleger og undervisere, men også et tap for den internasjonale kampen for akademisk frihet.

Vi opplevde i høst at det var stor interesse for UiOs SAR-medlemskap blant studenter og ansatte, og også Universitas har vært flinke til å følge opp saken. Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe sa 26. november 2008 i Universitas at universitetsstyret enstemmig ga sin tilslutning til at UiO skal ta imot en forfulgt forsker senest i 2009, og ta imot en ny forfulgt forsker annethvert år. Bjørneboe mente da at dette var realistiske ambisjoner. Men 2009 går mot høsten og vi har intet nytt hørt fra ledelsen.

Så kjære Ole Petter Ottersen, på vegne av engasjerte studenter og ansatte ved UiO, hva er status for vår innsats i Scholars at Risk nettverket siden årsskiftet? Og hvordan skal du og dine ansatte følge opp på saken i 2009?

Powered by Labrador CMS