Forberedt på framtida

Publisert

I stortingsmeldingen «Utdanningslinja», som regjeringen la fram i vår, går det fram at antallet studenter kan komme til å øke med over 50 000 de neste ti årene. Dette er den største utfordringen vi har: Å skaffe alle disse plass innenfor høyere utdanning, samtidig som kvaliteten i undervisningen skal økes. I revidert nasjonalbudsjett kom regjeringen med sitt første svar på denne utfordringen. Vi bevilget midler til over 4 000 nye studieplasser. I tillegg bevilget regjeringen 80 millioner ekstra til økte basisbevilgninger til universiteter og høyskoler. Dette gjorde regjeringen for å øke kvaliteten samtidig som kapasiteten økes.

De mange nye studentene skal også ha bolig og en god nok studiestøtte. Dette skjønner vi godt at Høyre og Høyres Studenterforbund (Sigve Reme Sand, Universitas 12. august) vil snakke mindre om. Høyre i Bondevik II-regjeringen skar ned bevilgningene til studentboliger hvert eneste år de hadde makten. I 2005 var de nede på bevilgninger til 314 studentboliger til hele landet. Dette er færre enn den rødgrønne regjeringen bevilger til Oslo alene, og veldig langt bak de nesten 1 300 studentboligene vi har satt av midler til for hele landet i år. Jeg tillater meg å stille spørsmål ved hvorfor vi skal stole på Høyre denne gangen. På alle andre områder mener Høyre at private løsninger er det beste.

Forskjellen mellom rødgrønn politikk og høyrepolitikk for studiefinansiering er like tydelig. Mens Høyre i regjering lot studiestøtta stå stille, har den rødgrønne regjeringen prisjustert studiestøtten hvert år. Hadde høyrepolitikken fortsatt, ville studentene hatt 7000 kroner mindre å rutte med. Vi i SV har satt oss høyere mål, og akter å sørge for at studiestøtta blir utbetalt for elleve måneder. Dette målet deles av alle politiske partier bortsett fra Høyres viktigste partner, FrP!

SVs viktigste prinsipp for politikken er lik rett til utdanning. SV er i takt med, og skal være forberedt på framtida.

Powered by Labrador CMS