Mål og sprog

Publisert

Vi lever i et land der sprogfattigdommen brer om seg. I denne avis kan det synes som om en viss dr. Vornoff bekrefter dette. I sin petit den niende februar jamrer han over både fravær av «nynorsk» på eksamen og de alkohol-påvirkede Oslo-borgeres mobbing av dialekt-brukere. Hva er dette symptomer på?

Vornoff skriver om det forferdelige som skjer med dialekt-brukere utenfor østlandsområdet. Det er visst særlig på «fester» hvor djevelen som vanlig er godt representert gjennom alkoholmisbruket. Tar man seg nær av fulle og sosialt verrevitende ungdom ved deres mobbing av sin dialekt, da er man seg definitivt ikke sin sproglige stolthet bevisst! Man er med andre ord SÆRDELES hårsår!

Å sutre over at Universitetet ikke gidder å lage eksamener på «nynorsk», er også direkte barnslig og ulogisk! De fleste som går på et universitet bør være mer enn fortrolig med de målformer som gjelder i vårt land. Det er også besynderlig at Vornoff, som er fra Stavanger (!), insisterer på å få eksamensoppgaver på «nynorsk». Han burde heller melde seg inn i Riksmålsforbundet...

Å bruke begreper som bokmålshovedstaden om Oslo er det lite poeng i (hvis man ser bort fra at bokmål er skrifthovedmålet her i byen). Oslo er jo en by hvor folk emigrerer til «fra hele landet», for å bruke dr. Vornoffs egne ord. (Det emigrerer jo i høyeste grad også mennesker fra det store utland.) Egentlig er det bare befolkningen på Oslo vest som kan betegnes som «bokmålsfolk» – som skriver nærmest opp til talemåten. Det burde være en stor IKKE-sak, det å bruke tid og krefter på å skrive på et mål («nynorsk») som i realiteten er et sammensurium av flere dialekter, der utvalget av ord- og bøyningsformer er meget vilkårlig. «Nynorsk» er ikke dialekt!

Nei, vi må heller motarbeide utvanningen av hovedmålet. Det er hjerteskjærende å se på fornorskingen som ser ut til å få Språkrådets velsignelse. Fra før har vi jo de hårreisende eksemplene«gir», «kløtsj», «ålrait», «okei» og ikke minst «beiken». Gro Harlem Brundtlands OL-utsagn husker de fleste av oss: «Det er typisk norsk å være god.» Det er selvsagt feil. Hadde vi vært gode, hadde vi funnet opp nye norske ord og eventuelt satt sammen gamle. Jeg tror mye mer på «Språk er makt.» Nå må vi fjellaper se inn i vårt onde indre (dvs. språket), og begynne restaureringen. Inn i sprogunion med Danmark!

(Innlegget er noe forkortet. Red.)

Powered by Labrador CMS