Om gubber og fordommer

Publisert

Stian Christensen bringer i Universitas 05/2005 en svært

nedsettende karakteristikk av Universitetet etter at han har fått avslag på søknad om forskningsstipend ved historieprogrammet. Jeg skal nøye meg med å svare på vegne av dem som stod for avslaget, stikkordsvis etter Christensens betegnelser.

«Gubbevelde»: Christensens søknad ble vurdert av et utvalg bestående av tre kvinner og to menn. Gubbevelde?

«Professorvelde»: Komiteen bestod av fire faste vitenskapelig

ansatte og en stipendiat. Hvem synes Christensen burde vurdere en søknad om forskningsmidler?

«Ikke berettiget til støtte» fra «Historisk institutt»: Svaret på søknaden var «ikke kvalifisert» og kom ikke fra Historisk institutt, men fra Det Historisk-filosofiske fakultet via et ph.d.utvalg for historieprogrammet, nedsatt av fakultetet.

«Ramaskrik og utfrysing» i møte med nye ideer: Jeg kan

ikke se annet enn at alle ideer, nye eller gamle, er blitt møtt med

stillferdige og saklige kommentarer, enten de er kommet fra Christensen eller andre. Hans påstander savner ethvert grunnlag og er da heller ikke begrunnet med annet enn hans eget eksempel. Det er også til å undres over at Christensens kritikk kommer åtte måneder etter avslaget og ikke tidligere i form av forespørsel eller klage til rette vedkommende.

«Usaklig»: Grepet i søknaden til Christiansen var å

drive kontrafaktisk historieskriving. Når utvalgets kritiserte at søknaden ikke inneholdt noen god løsning på de problemer som må konfronteres, gjaldt dette, til forskjell fra hva Christensen sier, de metodiske problemer. Dette står krystallklart å lese.

«Fordommer»: Hvis søkeren hadde brydd seg med å

undersøke hvilke tilbud som gis på doktorprogrammet for

historie, vil han finne så vel kontrafaktisk historieskrivning som

en rekke andre teorier og metoder som dekker et meget vidt felt av tilnærminger til historiefaget, spesielt nyere tilnærminger. Som et apropos til resten av oppslaget i Universitas, kan nevnes lederen av ph.d.utvalget (undertegnede) flere ganger har invitert Iver B. Neumann både til doktorundervisningen og for andre formål.

«Sneversynthet»: På ph.d.-programmet for historie

deltar ikke bare historikere i smal forstand, men sosiologer, idéhistorikere, kulturvitere og andre. Konkurransen om stipendiene er hard; det er mange svært gode søkere. Ph.d.utvalget vurderer søkerne så åpent som vel mulig.

Powered by Labrador CMS