Ingen mirakelkur tilgjengelig

Publisert

Kjære alle medstudenter: Her kommer et forsøk på å være konstruktiv i all den negativt orienterte debatten om studentdemokratiet ved UiO i Universitas de siste to ukene. Forslagene hittil er:

Det er opplagt mye som ikke fungerer i studentdemokratiet. Fag-, program- institutt- og studentutvalg og Studentparlamentet har viktige roller som studentenes vaktbikkjer overalt på universitetet, og mange av dem gjør en sabla god jobb. Men demokratiet er stort og uoversiktelig, og det engasjerer et mindretall av studenter. De største sviktene kan oppsummeres på denne måten: Studentdemokratiet er for dårlig til å følge opp saker som skjer over lengre tid på flere arenaer (deriblant i styrene på enhetene, studentmedier, for ikke å snakke om sakene som administrasjonen avgjør uten at studentene noensinne ser dem). Demokratiet er dessuten for dårlig til å engasjere den jevne student i viktige saker.

Jeg foreslår følgende løsninger:

- Den største kveleren av studentengasjement er stillhet og følelsen av å ikke bli hørt.

Jeg er overbevist om at disse er gode prinsipper vi kan basere et bedre studentdemokrati på, men det krever hardt, vedvarende arbeid for å vise resultater.

  • Skyld på at studentene er late (Kristian Gundersen syter seg til en plass i Universitetsstyret);
  • Fjern studentenes mulighet til innflytelse, og la dem heller demonstrere foran rektors kontor eller Stortinget hver gang noe ubehagelig skjer (Blindern Frigjøringsfront lengter etter gateopprør);
  • Steng ute de engasjerte studentene som er i mindretall (Universitas’ kommentator gidder ikke å sette seg inn i en så komplisert studentpolitikk).
  • Bokføring, åpenhet og brukervennlighet: Studentdemokratiet må bli mer konsekvent på å følge med på aktuelle og tidligere saker, det meste av sakspapirer og annen informasjon bør være lett tilgjengelig på nettet, og informasjonen bør være lett å sette seg inn i for folk som ikke har satt seg inn i saken.
  • Myndiggjøring av studenter: Studenter som tør å vise meningene sine er de viktigste, og det er de vi bør ta hensyn til og kontakt med. Den største kveleren av studentengasjement er stillhet og følelsen av å ikke bli hørt.
Powered by Labrador CMS