Det handler om betalingsevne

Publisert

Studentboliger skal være et trygt, rimelig og stabilt botilbud, ikke et midlertidig stoppested før man finner en leilighet på det private markedet.

I et leserbrev i forrige nummer av Universitas forsvarte Marianne Høva Rustbergaard det nye boligtildelingsreglementet under overskriften «Et spørsmål om prioritering». Rustberggaard skriver at studentboliger først og fremst skal være et tilbud for førsteårsstudenter som ikke har lært å orientere seg i det private markedet i Oslo.

Uansett hvor mange visninger man går på, får man ikke leiligheten hvis man ikke har penger til å betale leia. Det private boligmarkedet i Oslo er ute av kontroll. Leieprisene øker hvert år, mens studiefinansiering i stor grad står på stedet hvil. Ikke alle får penger hjemmefra eller har foreldre som kan kjøpe en leilighet midt i byen. De som da ikke har råd til å betale en leie på 4000-5000 i måneden skal også kunne velge Oslo som studiested.

Flertallet i VT stemte også ned en paragraf som åpnet for å prioritere de som får anbefalt bolig av en offentlig helseinstitusjon. Disse ble prioritert i det gamle tildelingsreglementet. Ved å stemme mot denne paragrafen, viser flertallet av VTs representanter, bestående av de blå og fakultetslistene, liten vilje til å bistå de studentene som har størst behov for hjelp og tilrettelegging.

Venstrealliansen kjemper for at høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomisk eller sosial bakgrunn. Det vi savner i debatten er en bevissthet rundt studentboliger som et tiltak for sosial utjevning og lik rett til utdanning. Det er ikke selvsagt at man får større økonomisk handlefrihet jo lenger man studerer. Det handler ikke om hvor lenge man har bodd i Oslo eller hvor stor kontaktnettverk man har. Det handler om betalingsevne.

For mange er en rimelig bolig en forutsetning for at de skal kunne fullføre sitt studieløp.

Det nye reglementet har en maksimal botid på seks år. Dette er lengden på en utdanning innen medisin. Det er ikke uvanlig å stryke på en eksamen i løpet av dette studieløpet, eller å bestemme seg etter å ha studert ett eller to år at man heller vil begynne på medisin. Da blir man ikke ferdig på de normerte seks årene. Man risikerer da å bli kastet ut før man har fullført utdanningen sin. For mange er en rimelig bolig en forutsetning for at de skal kunne fullføre sitt studieløp.

Mellom 30 og 40 personer vil bli rammet av det nye boligtildelingsreglementet. Å kaste disse personene ut av studentboligene sine er ikke løsningen på studentboligkrisa. De blå listene og fakultetslistene ønsker ikke å prioritere de studentene som har sterkest behov ved tildeling av bolig. Resultatet er et usolidarisk boligreglement. Valgseier til Venstrealliansen gir heldigvis mulighet for bedre studentvelferd for oslostudentene fremover.

Powered by Labrador CMS