Byggeboom = Jippi!

Publisert

I forrige ukes Universitas langer professor Bernt Hagtvet hardt ut i mer eller mindre alle retninger. Utgangspunktet hans er at det ikke burde bygges en eneste studentbolig før mer «grunnleggende» behov er dekket på utdanningsfronten. Jeg kan til dels være enig med Hagtvet i at utdanning er det viktigste for studentene, men at universitetets manglende fokus på utdanning skal sammenlignes med studentboliger, der mister han meg. Mener han at vår viktigste oppgave som studenter er å jobbe for mer finansiering av universitetene? Å jobbe for økt basisfinansiering? Vel, kanskje det. Da må vi i så fall se mye tydeligere enn i dag at utdanning vil bli prioriterert.

Jeg husker godt for en tid tilbake da det berømte hvileskjæret endelig ble tilbakeført. Politikerne klappet seg på skuldrene, og universitetet hadde en lett skuffet tone om «at det ikke var nok». Studentene sto igjen som de store taperne, for pengene gikk til å dekke inn det enorme lønnshoppet offentlig sektor hadde hatt det året. Studentene tok kuttet da hvileskjæret kom, studentene tapte da det ble tilbakeført. Beklager at jeg ikke jubler for verken politikernes, universitetets eller samfunnets prioriteringer akkurat her. Da takker jeg heller for studentboliger.

Men jeg er stort sett enig i resten av Hagtvets innlegg. Nå kan det hende at eksemplene hans kun er fra statsvitenskap, men de ligner fryktelig mye på utallige eksempler fra de andre instituttene. Som jeg ofte hører for tiden: «Kvalitetsreformen var en tid hvor utdanning ble satset på, nå må vi satse på forskning!» Jeg er ikke enig. Vi trenger et kraftig løft for dagens studenter. Dagens studenter er morgendagens forskere, ikke kom her og si at dere ikke vil satse på dem. Siden Hagtvedt oppfordrer sittende rektorat, kanskje jeg kan oppfordre mulige kommende rektorat om det samme?

Powered by Labrador CMS