Religionsstudier ved universitetet

Publisert

Religionskompetanse blir stadig viktigere og mer etterspurt i samfunnet, skriver studentene Kristin Aursand og Wenche D. Åsheim i Universitas 21.januar, og understreker hvor viktig det er å ha et bachelortilbud i religion som muliggjør politiske og samfunnsmessige analyser. Bakgrunnen er at Det humanistiske fakultet (HF) ønsker å nedlegge det nåværende program for religionsstudier som i dag tilbys sammen med Det teologiske fakultet (TF) og Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV). TF beklager initiativet som er tatt for å nedlegge religionsprogrammet.

Det er imidlertid ikke vanskelig å forstå HFs beveggrunner for initiativet. Studiedekan, Gro Bjørnerud Mo, viser i sitt svar 28. januar til lave søkertall og svak gjennomstrømning sammenliknet med andre HF-programmer. Disse forholdene har også vært kjent for religionsprogrammets råd. Likevel har rådet fastholdt ønsket om å føre programmet videre. Ikke minst har samfunnsbehovet, et viktig kriterium for vurderingen av utdanning i lys av faglige prioriteringer, vært fremhevet. Dette er et synspunkt som TF deler. Og dette samfunnsbehovet har UiO de beste forutsetningene for å ivareta med sin brede kompetanse blant annet innen religionsstudier i historisk og et aktuelt perspektiv. Derfor er det løfterikt med de to tverrfakultære forskningssatsningene, «Religion i pluralistiske samfunn» (PluRel) og «Kulturelle transformasjoner i globaliseringens tidsalder» (KulTrans). Som vertsfakultet for det førstnevnte vil TF være aktiv i å tilrettelegge for et tverrfaglig utdanningssamarbeid på grunnlag av forskningsaktivitetene innen PluRel.

TF tilbyr allerede et masterprogram i «Religion og samfunn» som imøtekommer viktigheten av å studere religion og religionsmøtet i et samtidsperspektiv. Vi er enige med studentene Aursand og Åsheim i at det må være mulig også på bachelornivå å studere religion i et samtidsperspektiv med vekt på religionens politiske og samfunnsmessige rolle. Dette behovet vil vi for vår del møte gjennom utviklingen av et bachelortilbud i religionsstudier som muliggjør opptak til TFs religionsprogram på masternivå.

Powered by Labrador CMS