RELIGIONSSTUDIER PÅ HODET NED TRAPPEN: En gradvis nedleggelse av religionsstudier på HF er lite klokt, når samfunnet i økende grad etterspør religionskompetanse, mener kronikkforfatterne.

Med sparekniven på strupen

Religionsstudentene på Humanistisk fakultet er taperne i Prosess faglige prioriteringer, mener kronikkforfatterne.

Publisert Sist oppdatert
RELIGIONSSTUDIER PÅ HODET NED TRAPPEN: En gradvis nedleggelse av religionsstudier på HF er lite klokt, når samfunnet i økende grad etterspør religionskompetanse, mener kronikkforfatterne.
RELIGIONSSTUDIER PÅ HODET NED TRAPPEN: En gradvis nedleggelse av religionsstudier på HF er lite klokt, når samfunnet i økende grad etterspør religionskompetanse, mener kronikkforfatterne.

Man mister nå den delen av studiet som legger vekt på religionens politiske betydning.

Gjennom Prosess faglige prioriteringer opplever man flere store endringer i studietilbudene ved UiO. Et av bachelorprogrammene som får gjennomgå er religionsstudier ved Det humanistiske fakultet (HF). Programmets fremtid skal behandles i fakultetstyret 27. februar, hvor styret vil bli bedt om å ta stilling til nedleggelse av religionsstudier. Dette er noe vi som studenter hadde mistanke at kom til å skje, ettersom instituttet i høst fikk innvilget en søknad om å legge ned alle 80-gruppene som IKOS (Institutt for kulturstudier og orientalske språk) leverer til programmet. HF ønsker nå å reversere studietilbudet i religion til slik det var før religionsstudier ble opprettet i 2003, ved at fakultetet fra høsten 2009 kun vil tilby én 80-gruppe i religionshistorie ved programmet for religionshistorie og kulturhistorie.

UiO opprettet et nytt bachelorstudium i religion ved HF høsten 2003. Studiet var et svar på et voksende samfunnsbehov som skulle tilby studentene innføring i religionens mange roller i samfunn og politikk, samtidig som det skulle være et samfunnsvitenskaplig studium av religion som fenomen. Det nye studiet skulle være et tverrfakultært samarbeid mellom HF, Det teologiske fakultet (TF) og Det samfunnsvitenskaplige fakultet (SV), hvor perspektiver fra de ulike fagretningene skulle utfylle hverandre i et omfattende religionsprogram. Det viste seg etter hvert at et slikt samarbeid på tvers av fakultetene skulle bli svært problematisk. Problemet startet i HFs egne rekker da ansatte ved religionshistorie ikke ønsket å samarbeide med programledelsen om studietilbudet på det nye programmet. Årsaken til at flere av de vitenskaplige ansatte ved religionshistorie ikke ønsket tilknytning til det nye programmet, skal ha vært at det nye studietilbudet innebar et samarbeid med TF. Vi mener en eventuell nedleggelse delvis er et resultat av det dårlige samarbeidet internt på HF og mellom de aktuelle fakultetene.

Religionsstudiet har gitt studenter mulighet til å kunne fokusere på de enkelte verdensreligionene ved å velge mellom studieretningene islam, kristendom eller buddhisme, samt et mer samfunnsvitenskaplig studium av religion med studieretningen religion og politikk. Reduksjonen av antall 80-grupper vil tilsi at man mister den delen av studiet som legger vekt på sosiologiske og politiske perspektiver av religionens betydning, som man heller ikke finner ved dagens tilbud i religionshistorie. En eventuell nedleggelse av programmet vil kunne redusere grunnlaget for videre masterstudier og slik også bidra til økende nedgang i antall søkere.

Religionskompetanse blir stadig viktigere og mer etterspurt i samfunnet. Vi er derfor sterkt kritiske til at HF nå reduserer studietilbudet og reverserer det til utgangspunktet fra 2003. Vårt ønske er nå, at man med mulighetene rundt faglige prioriteringer og det arbeidet man gjør med omstruktureringer av bachelorgradene ved HF, tillater seg å tenke nytt. Forslaget fra oss studenter er at fakultetet og instituttet tør å satse på ett religionsstudium ved HF, og oppretter et nytt enhetlig bachelorprogram i religion med utgangspunkt i begge dagens tilbud. Får man til et samarbeid om et enhetlig studietilbud på HF, vil dette kunne legge til rette for et studium som gir en bred innføring og god fordypning, hvor studentene får mulighet til å utforske flere perspektiver og retninger innenfor feltet, og som samtidig er økonomisk og administrativt forsvarlig.

Powered by Labrador CMS