Forskning motvirker finanskrisen

Publisert

Venstre ble ikke beroliget da jeg konfronterte finansminister Kristin Halvorsen om satsing på forskning ville være en sentral del av regjeringens krisepakke. Satsing på både grunnforskning og næringsrettet forskning må aksepteres som et viktig motkonjunkturtiltak.

Selv om finansministeren var enig med Venstre vil hun ikke love noe som helst til forskning og høyere utdanning i den varslede krisepakken fra regjeringen. Bare for inneværende år mangler universitets- og høyskolesektoren 400 millioner kroner for å videreføre den samme aktiviteten som i 2008.

Norge har en finansiell styrke for å møte finanskrisen, men det samme kan ikke sies om satsingen på forskning og høyere utdanning. I krisetider er det lurt å gjøre det regjeringen burde ha gjort for lenge siden, nemlig å satse på grunnforskning og næringsrettet forskning for å skape de nye og fremtidsrettede arbeidsplassene.

Det gjenstår å se om det står handlekraft bak den politiske viljen fra den rødgrønne flertallsregjeringen. Hittil har denne regjeringen sørget for magre kår for forskning og høyere utdanning. Det gjenstår å se om viljen og evnen er til stede for å rette opp de kuttene som universitets- og høgskolesektoren er påført.

Regjeringens krisepakke må være fremtidsrettet, satse på forskning, nyskaping, samt vise en overgang til en grønn økonomi for å få Venstres støtte.

Powered by Labrador CMS