Boliger for studenter?

Publisert

Forrige uke fikk alle som bor i en av studentboligene til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) ny husleiekontrakt og nye priser for 2009.

Ikke bare skulle leie høynes med 5 prosent, noe som er 1,5 prosent mer enn det vanlige «private» husleieforhold kan øke leia med, brevet kunne også fortelle at SiO skal begynne å ta ekstra for strøm og internett.

Hvert år går leia hos SiOs boliger opp, grunnen er at studentsamskipnadene har en særregel i husleieloven som gjør at de kan avtale leiekontrakter på kun ett år, mens resten av utleiemarkedet må avtale minimums 3-års kontrakter. Mens det private markedet kun kan sette opp leia hvert 3 år, så kan SiO sette den opp så mye de vil hvert år.

SiO er eid av studentene og styrt av studentene, de skal gi studenter tilbud om billige boliger slik at de slipper å gå ut på ett pressa leiemarked. Dette får de, i tilegg til andre studentvelferdstjenester, penger fra den norske stat for å gjøre. Faktisk så mye som 70 millioner.

For en ettroms på Grünerløkka studenthus koster det per dags dato 6128 kroner å leie. Det er for 30 kvadratmeter, med eget kjøkken, bad og møbler. I tillegg betaler du 12 kroner for hver gang du bruker vaskemaskin eller tørketrommel, noe som utgjør cirka 100 kroner i måneden dersom du ikke vasker klær veldig ofte. Altså koster det 6228 kroner i måneden.

Fra januar 2009 skal SiO først ta 5 prosent mer i leie enn de allerede gjør. Altså med Grünerløkka eksempelet 6434 kroner og 50 øre. I tillegg skal det plusses på 72 kroner for nett, 6505 kroner. Til slutt skal det plusses på for strøm, 100 kroner, 6605. Vaskemaskinen må du fremdeles betale for og alt i alt blir regnestykket for kostnader på 6705 kroner. Ganger det med 12 så får du 80 406 i året.

I tilegg til at det er sabla høy husleieøkning så er det også 2000 kroner mer enn estimert markedsleie for samme antall kvadratmeter for ettromsleiligheter i samme bydel i Oslo. Estimatet er det Boligbygg som står for (se nettsiden byggelaget.reeltime.no).

Studentsamskipnaden skal tilby billigere boliger til studentene. Både for å presse ned prisene i boligmarkedet, og for å sikre studenter ett sted å bo. Når SiO sine boliger klarer å holde tritt med markedsleien i ett boligmarked som har steget 13 prosent det siste året så er det ikke studentvelferd, det er rett og slett ingen vits.

Powered by Labrador CMS