Grunnløs kampanje mot Lånekassen

Publisert

Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) aksjonerer mot Lånekassens varslede justering av studielånsrenta. «Fra nyttår vil Lånekassen sette opp renta, til tross for at alle andre banker setter den ned», sier AUF-leder Martin Henriksen på nettsidene til AUF 24.11.2008.

Lånekassen har en forsinket rentejustering, og når rentene fastsettes, gjøres dette etter grundige vurderinger i samarbeid med Finansdepartementet. Rentene følger bevegelsene i resten av markedet, men man ligger cirka 3-6 måneder etter. Når rentene i markedet endrer seg, går det altså 3-6 måneder før Lånekassen justerer tilsvarende.

De som har lån i Lånekassen har bedre oversikt over hva som vil skje med rentene sine enn det man har i resten av markedet; det har ikke vært noen hemmelighet at renta ville gå opp etter jul.

Det er Stortinget som har avgjort at renten skal være markedsstyrt. I Stortinget har AUFs moderparti flertall sammen med Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp). Det blir helt feil at AUF angriper Lånekassen – som ganske enkelt følger den beskjeden Stortinget har gitt – når man har en flertallsregjering som hadde kunnet gjøre noe, dersom den ville.

Den gangen rentene hos Lånekassen var politisk styrt, var det historisk sett mye større differanse mellom markedsrenta og studielånsrenta når markedet beveget seg nedover. AUF bør lese statistikken. Det er ikke ønskelig å gå vekk fra markedsstyrt studielånsrente. Det ville vært mer nyttig å sette opp en vindmølle på Youngstorget og gå i ring rundt denne enn å bruke mer tid på grunnløse kampanjer fra AUF.

Powered by Labrador CMS