Er studentkutt eneste alternativ?

Publisert

Vi kunne gjerne skrevet et leserinnlegg om hvor forferdelig Stortinget er som stadig kutter i høyere utdanning. Men de rammene får vi ikke gjort noe med. Hvor kuttene skal havne derimot, det er nå det viktigste. «Undervisningen kuttes» var forsida på Universitas i forrige uke. Millionunderskudd ved Universitetet i Oslo (UiO), og mangelfull kompensasjon for lønnsutviklingen og endrede pensjonsordninger er årsaken. UiO må i neste års budsjett spare inn over 100 millioner kroner. I år igjen må vi altså kutte. Enda litt lenger inn i beinet. Vi har rett og slett ikke penger nok.

Som vanlig er det studentene som får gjennomgå. De økonomiske rammene vil bli lagt av UiO sentralt, og så er det som alltid opp til fakultetene og instituttene å bestemme hvor kuttene faktisk skal tas. Som Universitas så riktig viser i forrige uke er det helt håpløse forslag som presenteres. Kutt i seminarundervisning på 1000-nivå, kutt i eksterne sensorer, kutt i eksterne undervisere osv. «Ja, men vi har jo ansettelsesstopp også!» sies det.

Det kan virke som om det allerede er avgjort hvor det må kuttes – studentene. Om spørsmålet er om kuttene skal tas i aktivitet eller i kvalitet, så er svaret enkelt. Vi har ikke mer kvalitet å kutte i. Det går ikke å kutte litt over alt, ostehøvelen må legges bort!

Det må bli slutt på at de vitenskapelig ansatte skyver studentene foran seg. Uten studentene finnes ikke deres arbeidsplasser og med de kuttene det legges opp til vil studentene flykte fra UiO. Sakte, men sikkert vil de ansatte grave sine egne graver, men først tømmer de Universitetet for studenter. Vi er ikke for kutt i forskning, men i motsetting til hva mange av de ansatte tydeligvis tror, tror ikke vi UiO kan lage egne penger. Noe må kuttes og nå er det nesten ikke undervisning igjen å kutte i.

Aldri har universitetet har et så godt utgangspunkt for kutt. Prosess faglige prioriteringer gir klare råd til hvilke fagområder som ikke holder høy nok standard. Money talks, og nå er det på tide å snakke høyt også ovenfor de vitenskapelig ansatte. UiO kan ikke gjøre «alt», noe aktivitet må bort. Gjennom å gjøre litt mindre, kan vi fortsatt opprettholde den kvaliteten vi liker å skryte av.

Powered by Labrador CMS