ØNSKER INNSPILL: Studentenes synspunkter og erfaringer er viktige, mener rektor ved UiO, Geir Ellingsrud.

Forskningsuniversitet med studenter!

Publisert Sist oppdatert

Vi skal ha et forskningsuniversitet med studenter. Dette er ikke bare en visjon. Det skal også være en realitet.

Heine Skipenes som er leder i Studentparlamentet og Stian Østland som er studie- og forskningsansvarlig samme sted, har en kronikk i Universitas (1.10) med tittelen «Forskningsuniversitet uten studenter?». Spørsmålet er begrunnet med at tillitsvalgte blant studentene ikke er blitt tilstrekkelig inkludert i Prosess faglige prioriteringer som har pågått ved Universitetet i Oslo (UiO) over en tid. De opplever at problemstillingene ofte er ferdig diskutert når de kommer i formelle organer der studentene er representert. De to studentlederne er enige med universitetsledelsen om at en slik prosess må gjennomføres, men at den i høy grad også får konsekvenser for utdanningen og at i så måte er ikke studentene blitt tatt med på råd i tilstrekkelig grad.

Det som skiller universitetene fra andre høyere utdanningsinstitusjoner er at all utdanning her skal være forskningsbasert. UiO ønsker at studentene skal få en undervisning som er solid forankret i forskning og gis av aktive forskere. Jeg mener dessuten at utdanningsaktivitetene ofte er en berikelse for forskningen. Lærere som underviser vil også bli stimulert i sin forskning i kontakt med dyktige studenter.

Det er viktig at studentdemokratiet virker både formelt og reelt for at det skal bli god sammenheng mellom forskning og utdanning. Det er grunn til å gå inn i en enda bedre dialog dersom tillitsvalgte blant studentene ikke opplever at de er med på diskusjonen om faglige prioriteringer. Sentralt på UiO er vi opptatt av at studentene skal delta. Studentene er med i Rektors rådgivende gruppe for den faglige prioriteringsprosessen. Vi har jevnlige møter med studentlederne, og jeg har også hatt en særskilt redegjørelse om Prosess faglige prioriteringene på et møte i Studentparlamentet. Universitetsstyret, der studentene jo er representert, har også hatt vesentlige runder om faglige prioriteringer.

Min visjon for UiO er i høy grad at studentene skal være med. Det ønsker jeg skal gjelde på alle enheter som universitetet består av. Studentenes synspunkter og erfaringer er viktige når vi planlegger endringer eller skal legge en ny kurs. Jeg inviterer til innspill når studentene opplever at det skorter på reelle samtaler i de styrende organer. For studentenes medvirkning er avgjørende for at vi skal kunne rekruttere de beste studentene i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS