En liten mirakelkur for Villa Eika

Publisert

Vi har den ære og glede å formidle at Studentparlamentet nå har valgt å rydde opp i egen lønnspraksis. Dette gir en årlig innsparing av rundt 250 000 kroner som skal tilbakeføres studentene. Gratulerer!

Man har de siste årene praktisert utbetaling av rentekompensasjon for at det ikke skal straffe seg økonomisk å være tillitsvalgt på heltid. Renteutgifter er imidlertid noe man har påført seg selv gjennom å legge lønningsnivået marginalt for høyt. Tillitsvalgte i fulltidsverv har rett til både betalingsutsettelse og rentefritak fra Lånekassen – med mindre lønna er for høy. Resultatet av lønnsoppgjøret 2008 fikk store konsekvenser for Studentparlamentets fulltidsverv. Ikke bare ble situasjonen knyttet til overskridelse av Lånekassens retningslinjer verre, vi fikk som en konsekvens økte utgifter i budsjettet for 2009. Vi opplever dette som uheldig bruk av studentenes penger.

Dette har vært en vanskelig sak å ta tak i. Arbeidsutvalget har naturlig nok ikke ønsket å behandle egen lønn. Samtidig er det en utfordring for parlamentet i plenum å ta tak i noe som grenser opp mot å være en personalsak.

Etter forslag fra undertegnede skal de fulltidstillitsvalgtes honorarer fra 1.7.2009 ikke lenger følge statens lønnstrinn 10. Lånekassens retningslinjer for betalingsutsettelse og rentefritak for studenttillitsvalgte i fulltidsverv blir nytt justeringsgrunnlag og rentekompensasjon stoppes fra og med 1.7.2009. Lønna settes altså ned, samtidig som man slipper å betale studielån og renter i perioden. Dette er en hardt tilkjempet politisk rettighet som vil veie opp det meste av kuttet for den enkelte. Om lag 350 kroner mindre per måned å rutte med for våre tre fulltidsansatte vil på årsbasis kunne generere omtrent en kvart million for studentene.

Studentrepresentantene i Universitetsstyret lønnes av universitetet sentralt, og vil eventuelt bli justert i ettertid. Prinsippet om likelønn i Arbeidsutvalget og behov for videre konsekvensutredning av vedtaket fører imidlertid til at den nye ordningen gjøres gjeldende først i neste periode.

Vi takker for tilliten som ble vist oss ved forrige parlamentsvalg, og håper med dette å ta et stort skritt i riktig retning.

Powered by Labrador CMS