Utdanningskvalitet og levekår

Publisert

I forrige utgave av Universitas kommenter Anders Worren statsbudsjettprioriteringene til Studentenes Landsforbund (StL) og Norsk Studentunion (NSU). Vi er glade for engasjementet redaktøren viser i det viktige spørsmålet om hva studentorganisasjonene skal prioritere å jobbe for, men vi vil forsvare prioriteringene landsstyrene til NSU og StL sammen har gjort for neste års statsbudsjett.

Kuttet i basisbevilgninger som Øystein Djupedal gjennomførte, gikk først og fremst utover studentene. De siste årene har vi opplevd kutt i seminargrupper, reduserte muligheter til gjentak av eksamen, dårligere oppfølging og mindre tilbakemeldinger på oppgaver. Hvileskjæret rammet studentene, og det var så viktig for oss å bli kvitt det at vi valgte å prioritere dette over både studentboliger og studiestøtte. Dersom utdanningen vår stadig blir dårligere hjelper det oss lite å øke studiestøtten.

Signalet som ble sendt da norske studenter prioriterte utdanningskvalitet foran egen lommebok, var både viktig og riktig. At våre prioriteringer blir lagt merke til fikk vi demonstrert da Tora Aasland i mai annonserte at hun reverserte hvileskjæret.

Når det gjelder studentvelferd og studiestøtte er vi helt enige med Worren i at det overordnede målet må være å styrke studenters økonomiske levekår, men i neste års budsjett har vi prioritert studentboliger over studiestøtteøkning. I mange byer øker nå husleien mye raskere enn studiestøtten, og det haster å øke utbyggingstakten av studentboliger. Studenter bruker over halvparten av studiestøtten på å bo, og en større andel studentboliger vil bidra til å dempe prispresset i leiemarkedet. Dette vil komme alle studenter til gode, og vi frykter at et ensidig fokus på studiestøtteøkning ville ført til at hele økningen og mer til ville blitt spist opp av økte leiepriser.

Dette er argumentasjonen for hvorfor landsstyrene i NSU og StL i fjor høst gjorde disse prioriteringene til 2009-budsjettet. I november i år samles nok en gang landsstyrene til Norges to største studentorganisasjoner for å vedta prioriteringene til statsbudsjettet for 2010, og vi setter stor pris på innspill både fra Anders Worren og andre engasjerte studenter frem til det.

Powered by Labrador CMS