Regjeringen svikter studentene

Publisert

Ingen regjering har noen gang vært i en så gunstig økonomisk situasjon som dagens regjering. I 2008 har regjeringen 158 milliarder kroner mer til disposisjon enn den forrige regjeringen hadde i 2005. Likevel unnlater regjeringen å prioritere forskning og høyere utdanning.

Den rødgrønne regjeringen kom før valget i 2005 med utallige løfter om alt som skulle gjennomføres om de vant valget, men ettertiden viser at løftebruddene er nesten like tallrike. Regjeringen lovet på Soria Moria at det skulle igangsettes et omfattende program for bygging av studentboliger, lavinnskuddsboliger, små eierboliger og ikke-kommersielle utleieboliger. SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås uttalte ved flere anledninger under valgkampen i 2005 at en ny rødgrønn regjering skulle sørge for å bygge 1000 til 1200 nye studentboliger årlig. Den rødgrønne regjeringen har brutt disse løftene. Regjeringen kuttet støtten til bygging av studentboliger både i 2006 og 2007, og i fjor ble det kun bygget i underkant av 400 boliger.

Høyre har flere forslag som kan få fart i studentboligbyggingen:

Det faktum at regjeringen har sviktet høyere utdanning bekreftes også av regjeringspartiene selv. I et intervju i bladet «Utdanning» (nr. 10/2008) sier tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal at han beklager kuttene regjeringen har påført sektoren, og at han «advarte meget sterkt Kristin Halvorsen om at vi kom til å få kritikk og tape titusener av stemmer i høyere utdanning». Det er fortjenstfullt at regjeringspartiene innrømmer at de har sviktet, men det er skuffende for dem som trodde på løftene og stemte på et rødgrønt parti i 2005.

En regjering skal bedømmes ut fra hva den leverer, og erfaringen etter tre år med en rødgrønn regjering viser med all tydelighet at disse partiene har sviktet sine løfter. Høyre mener at i et stadig mer avansert og kunnskapskrevende samfunn er det avgjørende at vi legger til rette for mer og bedre forskning og høyere utdanning. Studentene må selvsagt ha et godt botilbud til en rimelig penge, og derfor er det behov for en langt mer offensiv og kreativ satsing på bygging av studentboliger.

  • Private må i større grad få bidra til at det bygges nok studentboliger. Samskipnadene bør inngå langsiktige leiekontrakter med private utbyggere og bruke tilskuddsmidler til å subsidiere husleien, slik at utleieprisen til studentene fortsatt blir lav.
  • Den statlige utbyggingen av studentboliger de neste fem årene skal forbeholdes de fem definerte pressområdene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Her er studenttallet størst, og det private leiemarkedet dessuten mest sprengt. Regjeringspartiene stemte mot dette forslaget.
  • Kostnadsgrensen for bygging av studentboliger må fjernes. Denne normen ble nylig hevet noe, men det har vist seg å ikke være tilstrekkelig. Når flere hundre studentboliger ikke blir bygget fordi kostnadsgrensen er for lav, så bør også regjeringen innse at kravet er ufornuftig.
Powered by Labrador CMS