Studentparlamentet + NSU, Ikke et spørsmål om ideologi

Publisert

Det er ofte stor forskjell på å drive partipolitisk ideologipolitikk og å drive studentpolitikk. I Trondheim ønsker vi å drive studentpolitikk som er til det beste for alle studenter, og da blir gjerne de tradisjonelle ideologiske skillelinjene av mindre betydning. Det er således feil som Aune og Tesdal tydeligvis hevder i forrige nummer av Universitas at vi gjemmer oss bak et «påstått ikke-ideologisk» teppe. I Trondheim praktiserer vi verken listevalg eller at folk sier en ting og jobber for noe annet. Ingen her hevder å ikke ha en ideologi, men jeg setter også spørsmålstegn ved om din partipolitiske ideologi gjør deg bedre eller dårligere til å jobbe med de sakene som studentpolitikken innebærer. Det er vel ingen som hevder at en radikal, en konservativ eller en liberal nødvendigvis må ha forskjellig syn på hva god studiekvalitet er for noe?

Å drive studentpolitikk, er å drive med politikk for å sikre studentenes interesser, både lokalt og nasjonalt. Fakultetslistene har selvsagt rett til å gå til valg på et ønske om å prioritere lokale saker. Lokale saker er vel og bra, men samtidig er det sterkt beklagelig om deler av studentdemokratiet ved Universitetet i Oslo (UiO) prøver å opprette et klart skille mellom hva som er nasjonalt og lokalt, og at en ikke ønsker å påvirke de beslutningene og meningene vi sammen skal fronte nasjonalt, på vegne av alle studenter. Fakultetslistene, ved Heine Skipenes, opptrer rimelig naivt hvis de tror at det studentene mener nasjonalt gjennom Norsk Studentunion (NSU) ikke vil påvirke lokale forhold ved UiO. Det er greit å balansere det med å jobbe nasjonalt mot det å jobbe lokalt, men sett utenfra kan det virke som Fakultetslistene prøver å isolere seg fra de andre. En slik isolasjonslinje oppfattes som ganske respektløs overfor de andre medlemslagslederne, og er også en nedprioritering av det lokale samarbeidet som burde kjennetegne en organisasjon som NSU.

En ekstra bekymring, i alle fall for noen av oss, er vel at dette også ganske klart bryter med statuttene til NSU, dersom ikke Studentparlamentet ved UiO har endret sitt reglement slik at leder av Studentparlamentet ikke lenger er medlemslagsleder i NSU. I NSUs statutter står det nemlig at medlemslagsleder skal møte i Landsstyret (§3.2.2 a) og at det er medlemslagsleder som skal være bindeledd mellom NSU og medlemslaget (§8.2.2 og §8.2.3).

Jeg ønsker ikke å legge meg opp i verken hva Fakultetslistene gikk på valg til av ulike saker, eller om de egentlig er blå, røde, grønne eller lilla innerst inne. Jeg ønsker bare å peke på at det er uheldig om studentdemokratiet ved UiO ikke ønsker å delta og bidra på de felles nasjonale møteplassene vi som studentpolitikere har. Dette mener jeg vil være en svekkelse ikke bare for studentene ved UiO, men også for alle andre som kjemper for studenters rettigheter – lokalt, nasjonalt og uavhengig av ideologi eller politisk farge.

Powered by Labrador CMS