Sjikanering på IAKH

Publisert

Professor Arnved Nedkvitne hevder i Universitas 20. februar at han blir mobbet av ledelsen ved Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH), og at han fikk hard medfart på et møte på instituttet 22. januar. Det er ikke noe som tyder på at det første er riktig, derimot er det noe i det andre. Men bakgrunnen er følgende: Nedkvitne har i en årrekke sendt e-poster som har gått til alle historieansatte og ofte fakultetet, rektor og flere utenforstående, med sjikanøs omtale av en lang rekke navngitte kolleger på instituttet og noen utenfor. Vi blir gjentagende ganger beskyldt for grove økonomiske misligheter, for å bruke illegitime midler for å skaffe forskningsmidler, for å bedrive uinteressant forskning og, noen av oss, for å høre til overklassen på vestkanten.

I en henvendelse til våre fagforeninger for to år siden ba vi om hjelp for å få satt en stopper for dette. Dette er et av de såkalte «hemmelige brevene» som Nedkvitne omtaler i sitt innlegg. Nedkvitne hevdet feilaktig at ledelsen hadde regissert det hele, og at de som skrev under, gjorde det av økonomiske eller karrieremessige grunner. Hovedpoenget med det omtalte møtet var å gjøre det klart at initiativet til henvendelsen kom fra de ansatte som var lei av Nedkvitnes sjikane, og korrigere en del av hans helt uriktige beskyldninger og påstander.

Det er riktig at det til tider ble en ganske kvass tone på møtet, men det må oppfattes om et uttrykk for rettferdig harme overfor en kollega som ikke var villig til å korrigere eller beklage sine feilaktige og sjikanerende påstander, og som, på direkte spørsmål, ikke ville si noe om når han skal slutte med denne virksomheten.

Powered by Labrador CMS