Wanted: Studentleder

Publisert

I et sirkulasjonsbrev til alle politistasjoner merket «wanted person», blir alle kontrollposter, patruljer og medlemmer av politistyrken bedt om å være på utkikk etter lederen av ZINASU.

Teksten over er ikke, som noen kanskje vil tro, en etterlysning av enda en terrorist. Dette er en etterlysning av Promise Mkwnanzi, leder av ZINASU, som er den nasjonale studentunionen i Zimbabwe. Arrestordren ble utlyst 17. desember i fjor, og kom som en følge av at Promise hadde deltatt i demonstrasjoner mot de latterlige økningene av studieavgiften som myndigheten gjennomførte uten forvarsel. En økning som i følge ZINASU førte til at nærmere 31 prosent av studentene måtte gi opp studiene sine i 2006.

Kombinerer man skyhøye studieavgifter med en arbeidsledighet som nærmer seg 80 prosent, sier det seg selv at det blir vanskelig å prioritere utdanning.

Kombinerer man skyhøye studieavgifter med en arbeidsledighet som nærmer seg 80 prosent, sier det seg selv at det blir vanskelig å prioritere utdanning. Så lenge arbeidsledigheten er så høy, er det særdeles vanskelig for en vanlig familie i Zimbabwe å se på utdanning som en investering.

Siden 1997 har utdanningssektoren i Zimbabwe opplevd en krise uten like. I 1979 var utdanningsbudsjettet til Zimbabwe på 37 prosent av landets BNP. I dag er det dessverre bare Robert Mugabes galskap som øker, dag for dag. Alt annet forfaller i landet som tidlig på 80-tallet var ansett som et av de mest velutviklede i Afrika.

Med den nylige eksplosive økningene av studieavgiften på 2000 prosent er det forståelig at protestene fortsetter. Som en del av arbeidet ZINASU gjør har de lansert kampanjen «Save Our Education, Save Our Future» som skal rette fokus på studentenes rolle i demokrati og utdanning. Selvfølgelig er dette noe President Robert Mugabe, rektor ved alle universiteter i landet, setter liten pris på. Onsdag 17. januar kom meldingen om at 10 studenter var arrestert.

Beloved Chiwese og Promise Mkwanzi, som var blant de arresterte, skal etter planen besøke Norge i forbindelse med utdelingen av Studentenes Fredspris i februar. ZINASU vant denne fredsprisen i 2003, og invitasjonen i februar er ment som en bekreftelse på at deres arbeid for demokrati og menneskerettighet ikke er glemt. Dessverre kan det nå se ut som det blir vanskelig for Beloved og Promise å besøke Norge. Så kan man jo bare spekulere i om det er tilfeldig at arrestasjonene kommer så tett opp til Norgesbesøket.

Studenter i Norge har gjennom SAIHs tierordning vist solidaritet med studenter i Zimbabwe siden 1982. Organisasjonene SAIH samarbeider med i dag jobber med formell og uformell utdanning som et middel til mobilisering av sivilt samfunn og videre demokrati. En av SAIHs partnere er Student Solidarity Trust som i samarbeid med ZINASU tilbyr juridisk hjelp til studenter som ikke får fullført sin utdannelse i Zimbabwe på grunn av politisk engasjement.

Powered by Labrador CMS