Studentene årets budsjettapere

Kronikkforfatteren tar opp studentenes reaksjon på statsbudsjettet for 2005.

Jørn Henriksen, leder i Norsk studentunion

Onsdag 6. oktober ble regjeringens forslag til statsbudsjett for 2005 lagt frem. Et statsbudsjett har som regel vinnere og tapere, men sjelden har det gått så hardt ut over studentene som det gjorde denne gangen. NRK P3 kåret studentene som de klareste taperne i budsjettforslaget. Det er en grunn til det.

Regjeringen forslår å kutte ut reisestipendet for studenter. I år får studenter støtte til tre hjemreiser i løpet av studieåret, på maks 7000 kr. Dette betyr at hvis du er fra for eksempel Hammerfest og studerer på Universitetet i Oslo, mister du denne reisestøtten på 7000 kr til neste år. Alle forstår at hvis du lever på stipend og lån, som blir 8000 kr i måneden, så har du ikke råd til å betale en hjemreise til Hammerfest uten å komme i økonomisk uføre.

Reisestipendet kuttes også for studenter i Norden. Studentutveksling er et satsningsområde både for universitetene og for regjeringen. Da er det lite mening i å kutte. Det blir dyrere for studenter som studerer i våre naboland, og en alvorlig konsekvens kan være at færre reiser. Studentutveksling er viktig både for studentene og norsk akademia.

En annen ting som går ut over studentenes økonomi er at stipend og lån ble ikke regulert i år heller. Norsk Studentunion har i tre år krevd å få en årlig regulering av stipend og lån i forhold til prisstigning og økte levekostnader. Dette mener vi er et veldig nøkternt og legitimt krav. Vi krever bare, i all beskjedenhet, at vi som studenter skal få være like fattige til neste år, som vi er i år.

Hvert år øker lønninger, priser og husleien, men studiestøtten står stille. De 80 000 kronene blir mindre verd for hvert år. Levestandarden går opp for resten av samfunnet, men den går faktisk ned for studentene! Urimeligheten i dette krever ingen videre kommentar.

Siden de var i så god gang med å komme med kutt som går ut over studentene, så kuttet de like gjerne også i bevilgningene til bygging av studentboliger. I år var det rekordlange køer for å få studentbolig ved de aller fleste studiestedene og det private markedet var sprengt. Da skyter selvfølgelig leieprisene også i været og det blir dyrere for studentene å leve. I år har det til og med vært rapporter om studenter som har avbrutt studiet sitt fordi de ikke fant et sted å bo. Dette er noen få ekstreme tilfeller, men de viser likevel at der er et stort behov.

Det er ikke et mål i seg selv å ha mange studentboliger. Målet er at studenter skal kunne bo rimelig ved studiestedet. Bygging av flere studentboliger er med å dempe prisen på det private leiemarkedet. Det er derfor bra for alle studenter at det bygges studentboliger, ikke bare for de som bor i boligene. Likevel har regjeringen foreslått å kutte bevilgningen med ca 200 boliger.

Vi har i Norge en situasjon der det er en stadig større etterspørsel etter arbeidskraft med høyere utdanning, samtidig som våre nordiske naboer utkonkurrerer oss ved å utdanne en større del av sine ungdomskull. Vi skryter ofte av at vi er en av de høyest utdannede landene i verden, men våre naboland går nå forbi oss med stormskritt. Regjeringens reaksjon på det er å gjøre det enda mindre attraktivt for studenter å studere.

Nå begynner kampen i Stortinget. Der skal NSU og Studentparlamentet i Oslo kjempe med nebb og klør for å bedre studentenes situasjon. Denne kampen kjemper vi hvert år, og vi har vunnet den flere ganger. Om vi gjør det i år, gjenstår å se.

Hvis du vil at vi skal ha større mulighet til å lykkes med å kjempe for deg som student, så er det en veldig enkel ting du kan gjøre uten at det krever tid og energi fra deg. Til våren er det valg til Studentparlamentet i Oslo. Ved å stemme ved parlamentsvalget, gir dere oss en større tyngde når vi slår i bordet til Kristin Clemet og sier: «Hør nå her!»

Powered by Labrador CMS