Elitist uten faktakontakt

Publisert Sist oppdatert

Eva-Kristin Urestad Pedersen prøver å svare med samme mynt etter at jeg i

et leserinnlegg plukket fra hverandre en retorisk oppstyltet og for øvrig temmelig hjelpeløs kronikk. Det lykkes dårlig, all den tid hun har et presisjonsnivå langt under pari.

Jeg skrev ikke at det var elitens selverkjennelse som var ironisk. Derimot synes jeg det er litt ironisk at vellykkede intellektuelle som Thomas Hylland Eriksen og Iver B. Neumann implisitt hevder at suksessen har kostet dem for dyrt. Er ikke dette stråmannsargumentasjon?

Når det gjelder skolepenger og elitisme: Skolepenger vil i størst grad heve terskelen for å ta universitetsstudier for studenter fra familier med lave inntekter. Elitisme er i denne sammenheng en politikk som tjener den velstående elitens interesser. Nyere forskning viser at dagens utdanningssystem bidrar til å øke klasseforskjellene; riktignok først og fremst kulturelt sett. Vi bør løse dette problemet før vi innfører ytterligere mekanismer for sosial stratifikasjon.

Det skulle jeg likt å se; et Høyre uten tellekanter og stoppeklokke!

Likevel er det forfriskende at Pedersen ønsker et oppgjør med kvantitetstyranniet Høyre-regjeringa innførte. Betyr det at DKSF vil prøve å få moderpartiet på bedre tanker? Det skulle jeg likt å se; et Høyre uten tellekanter og stoppeklokke!

Hva angår den konkrete utfordringen, var den retorisk ment, noe Pedersen

ville forstått om hun hadde tatt seg bryet med å lese innlegget mitt i sammenheng med egen kronikk. Jeg siterer: «fordi det her, i motsetning til på alle andre områder i livet, ikke er greit at noen verken er bedre eller dårligere enn andre. Mon tro hva det gjør med selvfølelsen til de som ikke klarer å nå opp på det gylne middelnivå?» Dette er så tendensiøst og svulstig at det knapt kan tas på alvor, men ordrett er det vitterlig et ønske om å forsvare de svake studentene mot en brysk utfordring av deres evner og anlegg? Jeg er glad Pedersen innser at dette er håpløst; og svaret hennes er riktig fornuftig, men det viser også tydelig at denne passasjen ikke var alvorlig ment; det var, som jeg skrev, et vikarierende argument.

Vi deler synet på sentralstyring. Imidlertid forstår jeg ikke hvilke ideologiske prinsipper hun dømmer ut fra. Jeg tror snarere hun dummer seg ut. Sleivspark som ikke treffer ser bare klossete ut.

Powered by Labrador CMS