På Strøket

Publisert

Til årets siste studentparlamentsmøte var Hilde Doksrød invitert for å snakke med oss parlamentsmedlemmer om «Arbeidslivsrelevans i studier og utdanning ved HF». Vi ble presentert for en rekke skremmende tall. Blant annet at 3,4 prosent av de uteksaminerte på bachelor-nivå på HF våren 2004, viste seg å være arbeidsledige samme høst. Det ble tegnet et skremmebilde. Og vi studenter ble utfordret til å rekke opp handa og svare på spørsmål om «hva har dere tenkt å bli når dere er ferdige?». De få av oss som var HF-ere svarte pliktskyldigst: «lærere» eller «jeg vet ikke».

Neste punkt på programmet var en resolusjon, fremmet av Kristian Meisingset (MG), Tomas Andre Syvertsen (Fak) og Eivind Løvdal (Sos.dem). De kalte den «Studenters fremtid». Kort fortalt var det «en trend i tiden»; en oppmodning

til å starte «gründer-fag» på HF; og aller helst mange av dem! Noe som ville skjøvet andre «unyttige» fag ut av fagprogrammen; dvs. fag, som utvider studentenes kunnskapsfelt, i stedet for å gjøre oss til masseproduserte idioter.

Spørsmålet er om det er Studentparlamentets oppgave å kle av studentene

Det er et tegn i tiden. Vi studenter skal selge oss selv. Vi skal «drive markedsføring» av oss selv. Vi står alle «fritt» til å «velge» hvordan vi skal markedsføre oss; slik at noen «på strøket» vil kjøpe oss. Spørsmålet er om det er Studentparlamentets oppgave å kle av studentene.Individualismen seirer der vi alle omgjøres til «enmannsbedrifter»; der vi alle streber etter en status som «gründere»; som er en illusjon i et arbeidsmarked, hvor det pribate nærinsliv, ønsker å stykke oss opp og ha oss gående på «kontrakter», i stedet for i en fast stilling med pensjonsrettigheter og lønn ved sykdom. Dersom vi forsøker å fagorganisere oss og krever tarifflønn og ordnede arbeidsforhold med fast ansettelse. De kan når som helst «si opp kontrakten». Vi står utbyttede og maktesløse tilbake.

Dette gjelder mange av oss, som har forsøkt å jobbe ved siden av studiene, og det gjelder de av oss, som søker oss mot det private næringslivet.

Den nye regjeringa har den siste tiden fått sterkt påtrykk fra LO, for å legge ned veto mot det såkalte «tjenestedirektivet» i EU. Møtet i Studentparlamentet 1.desember, og vedtaket som der ble gjort, åpner nå opp for at det kan opprettes «gründerfag» på HF. Dette ble banket igjennom av de høyreliberale og høyrekonservative krefter i Parlamentet; og de eneste som stemte mot var Venstrealliansen, en del av sosialdemokratene og annen slenger fra Fakultetslistene. Men vi i Venstrealliansen har per dags dato ikke flertall i Studentparlamentet. Så dette må dere studenter ta til takke med.

Et universitet som med økt fart seiler inn i pungen på kapitalistene. Og der blir vi fanget. Vi har ingen markedskontroll i dag. Store og små private bedrifter i dette landet, har makta over våre arbeidsplasser. Vi har ikke mulighet til å «gründe» noe selv. Dette er en illusjon, som meningsbærerne i dette samfunnet, (media; i høy grad eid og kontrollert av de samme kapitalsterke kreftene) har propagandert ved å postulere ideen om «individuell frihet». Og det er synd å se at disse signalene sendes ut, også av studentenes valgte representanter selv.

Som det gjøres i «reklamebrosjyrene» for UIO. Disse er utviklet av studenter. Og jeg kan ikke annet enn å se at de ligner til forveksling Jehovas Vitner (!) sine glansbilder av virkeligheten. Der sitter det en ung kvinne inne på sitt lille kontor, og smiler. Ikke litt morratrøtt; gjespende; (og kan hende ikke like motivert for å sitte på det glinsende kontoret til en like glinsende sjef, som tjener fem ganger så mye som henne); nei; sminket til den minste detalj; og som hun jobber!

Er det slik vi vil ha det? Vil vi at DE skal sette premissene; eller vil VI; arbeiderne; sammen sette dem?

Vil VI studenter strigle oss, endog før vi blir spurt om å gjøre det; for å tilfredsstille en fremtidig arbeidskjøper; en kapitalist; som tjener STORE penger på vårt arbeide? Hvem ønsker vi skal ha makta..

Skal vi være nødt til å «markedsføre oss»; skulle det ikke strengt tatt vært dem, som skulle presses til å søke oss, på våre; felles premisser? (Ikke bare kjøre innom «Strøket Blindern» og hente ut en av oss som der og da lokker..

De godene Arbeiderbevegelsen (VI) i over hundre år har kjempet kollektivt for å oppnå; skal disse nå omgjøres til «gründerkontrakter»? Hva er det vi skal «gründe»? Annet enn å gjøre oss mer «tekkelige» for kapitalsterke, middelaldrende menn? Det er det vi kan vente oss i «en verden av Gründere»; eller om man vil; «en verden av knelende enmannsbedrifter»; en og en skal vi ligge på kne og tigge; Kjøpe meg! Kjøp meg! kjøpt, betalt og kontrollert enkeltvis av dagens stadig mer pengesterke kapitalister.

Dette er en appell til studentene; kom med protester til Studentparlamentet! Kom med innspill.. Fagorganiser dere! Og vit at dette er en kamp, som blir hard å vinne. Vi har ingen tid å miste. Snart er vi uteksaminerte fra UIO, og hvem vil stå å selge seg på Blindern Strøket?

Powered by Labrador CMS