Forsvarssak er Fredssak

Publisert

Johannes Wilm, talsperson for Blindern Fred, oppfordrer i et debattinnlegg i Universitas 30. november 2005 vernepliktige til å «sabotere militærtjenesten» ved å på ulovlig vis unndra seg sesjon og/eller innkalling.

Dersom man «ikke kan gjøre militærtjeneste av noen art uten å komme i konflikt med sin alvorlige overbevisning» er siviltjeneste et fullgodt og hederlig alternativ. Å oppfordre unge menn til å begå ulovligheter for å unndra seg sin borgerplikt, slik Blindern Fred gjør i klare ordelag, er ikke bare moralsk forkastelig, men et svik og en hån mot de tusener av vernepliktige og befal som jobber hardt og samvittighetsfullt under stadig trangere kår for å sikre at vi alle kan fortsette å leve i ett fritt og sikkert land.

Som det går frem av Wilms innlegg, har Blindern Fred motforestillinger mot Norges militære deltagelse i operasjoner i utlandet. Dette er legitime innvendinger som jeg til dels er enig i. Men Blindern Fred røper en total mangel på samfunnsånd og ansvarsbevissthet når Wilm, istedenfor å innlede en konstruktiv debatt om et viktig tema, slenger om seg med usaklige anklager om «massakre» og «hykleri», og oppfordrer til «sabotasje» med den uttalte målsetning å svekke Forsvarets stridsevne og funksjonsdyktighet.

Borgerskap bringer med seg ansvar og forpliktelser så vel som rettigheter og privilegier

Jeg ser meg derfor nødt til å minne om at borgerskap bringer med seg ansvar og forpliktelser så vel som rettigheter og privilegier.

Avslutningsvis vil jeg ønske de 400 studentene som har blitt innkalt til januarkontingenten lykke til med et spennende og givende år de kan få stort utbytte av.

Powered by Labrador CMS