Universitas 23. november 2005

Saboter militærtjenesten!

Publisert Sist oppdatert

I siste ukes Universitas opplyses det om at praksisen for innkalling til verneplikt har blitt strammet opp, og at bort imot 400 studenter allerede nå skal trekkes ut av studiene fordi krigsministeriet ikke kan finne nok villige rekrutter på den gammeldagse måten.

Blindern Fred har full forståelse for at ungdommer i dagens verden ikke vil ha noe som helst med militæret å gjøre – Norge er for tredje gang på bare få år involvert i angrepskrig mot et fjernt land, og alle er klar over at dette har ingenting med forsvar av vanlige nordmenns interesser å gjøre. Selv om norske vernepliktige, i motsetning til deres amerikanske kamerater, neppe blir brukt i forreste front i krigene og nok ikke kommer til å gjøre det i de kommende år, sitter stanken av kadavrene til bombede afghanske landsbybeboere likevel dypt i hele det norske militæret – eller «forsvaret», som de fremdeles kaller seg selv hyklerisk.

Det er et vanvittig byråkratisk arbeid som må settes i gang for å få deg tilbake til riket fra så fjerne strøk som Göteborg

Heldigvis klarer militærbyråkratiet sjelden å dekke over alle smutthull som finnes for å unngå tjenesten. En mulighet, som med hell har blitt brukt overfor det tyske militæret, er å stikke utenlands og fortelle til Folkeregisteret at man skal på flere års utenlands campingtur, for så å «ombestemme» seg og studere i et annet land i stedet. Så lenge man gjør det før man har vært til sesjonen er det relativt lite de kan gjøre i praksis, og det er et vanvittig byråkratisk arbeid som må settes i gang for å få deg tilbake til riket fra så fjerne strøk som Göteborg. Og selv om du blir utskrivningspliktig når du reiser til Norge, så er det utrolig komplisert for dem å holde greie på hvor du egentlig til enhver tid oppholder deg.

Vi i Blindern Fred mener at så lenge Norge tar del i angrepstokter mot andre land – med eller uten FN-mandat – så er det fullt ut moralsk forsvarlig ikke bare å unngå verneplikten, men også å sabotere militæret så mye som mulig ved å overlesse dem med byråkrati; for hver ansatt som må bruke all tid på å jakte forsvunne ungdommer for å få dem til å møte opp ved sesjonen, har de en person mindre som kan planlegge massakre på fattigfolk et annet sted på kloden.

Powered by Labrador CMS