Hva er organisert kriminalitet?

Universitetet plikter å bidra i kampen mot organisert kriminalitet, mener kronikkforfatteren.

Tommy Bech, jusstudent, medlem av Den konservative studenterforening og meddommer i Nedre Romerike tingrett

Nokas-ranet har aktualisert debatten om organisert kriminalitet der nettverk med familiære tendenser samarbeider for å begå grove kriminelle handlinger. Mafiaens overhode sitter på toppen og styrer samfunnet som en slags Gudfar. Familiekulturen i organisert kriminalitet har heldigvis liten tradisjon i Norge, men er kjent fra kulturer i Asia og mellom Europa og Universitetet må legge til rette tiltak for å bekjempe dette ondet. Tvangsmakten i Norge mangler erfaring fra å forholde seg slike angrep mot rettsstaten, men Juridisk fakultet retter søkelys mot fenomenet 5. oktober da Kriminologisk institutt skal ha en diskusjon om fremtiden til lekdommerne. Norsk straffelov sier også at sinnforrvirrede personer ikke kan straffes, men straffen må være så høy at den virker avskrekkende for de som vil forsøke et unnlatelsesdelikt, det vil si ikke å utføre en lovpålagt plikt som å betale, eller tillate smøring som vi kjenner til i deler av norsk utenriksskipsfart og utelivsbransjen.

I Norge ønsker vi ikke mellomeuropeiske forhold der politikere inngår samarbeid med kjente forbrytere innen bygningsbransjen, livsforsikring, landbruk, hotell og media for å sikre innflytelse. Det er en plikt å innberette skatt og korrekt informasjon til myndighetene, og slik kunnskap må formidles i de akademiske miljøene da vi ikke kan kun se på «white collar crimes» som et lavstatusbegrep, men noe som også utføres i høyere utdannede samfunnssegmenter. Innsidehandel er forbudt etter verdipapirloven §6, men skjer også mellom akademikere som kun er opptatt av å maksimere fortjenesten, men glemmer samfunnsansvaret i det å lede. Likevel kan vi anta at organisert økonomisk kriminalitet foregår i mindre skala blant høyere akademiske grupper, der man mottar lønn over lønnskonto, i motsetning til frie yrker som mottar kontantbetaling.

Økt bruk av meddomsrett kan bidra til å tette gapet mellom den allmenne rettsoppfatning og rettsutøvelsen fra Domsmyndighetene i alvorlige straffesaker, da mange jurister har særlig vært kritiske til juryordningen i straffesaker for lagmannsretten. Sosiolog Vibeke Bjørnestad har skrevet en masteravhandling om jurymedlemmers egne erfaringer med jurysystemet. En av hennes påstander er at vi har alt for liten systematisk kunnskap om bruken av lekfolk i domstolene til å ha et kvalifisert standpunkt til juryordningen. Universitetet har også behov for å forske mer omkring årsakene til den organiserte kriminaliteten som strekker seg utover spenningsserier på TV2.

Universitetsledelsen bør si ja til økt engasjement for rettsvesenet

Universitetsledelsen bør si ja til økt engasjement for rettsvesenet, da meddomsrett medfører økt engasjement fra individer, humanitære organisasjoner og «Non-Govermental organisations» i bekjempelse av korrupsjon og organisert «hvitvasking av penger». Cosa Nostra-kulturen kjenner vi fra Italia, men lite i Norge, der Nokas-ranet kan være det første avdekningen av slike forhold i Norge. Kriminalitetsutviklingen er antagelig hovedårsaken til at småstatene er opptatt av internasjonalt samarbeid. I følge Europol kommer alle de nye medlemsstatene å fungere som enten opprinnelsesland, transittland, eller destinasjonsland for ulovlige varer og tjenester. Kriminelle organisasjoner er eksperter å utnytte politisk og økonomisk ustabilitet for å understøtte sin egen virksomhet. Mange av de medlemsstatene grenser til fattige eller ustabile områder, som Ukraina, Hviterussland, Russland og Balkan. Spesielt Balkan utgjør et stort problem, ettersom området utgjør en korsvei mellom Europa og Midtøsten (som ofte beskrives som en europeisk navle for organisert kriminalitet). Balkanstatenes geografiske situasjon taler for at organisert kriminalitet kommer fortsatt til å spille en rolle i den allmenne kriminalitetssituasjonen i Europa. Costra Nostra komitèen er sammensatt for å bekjempe tendenser til organisert kriminalitet i deler av EU området og assosisierte stater. Økt samarbeid mellom Universitetene i EU kan bekjempe dette landoverskridende problemet.

Powered by Labrador CMS