Jobb påvirker studier!

Publisert

I Universitas onsdag 19. mai kunne man lese i store typer at jobb ikke påvirker studier. Det er snakk om en fersk rapport fra NIFU (Norsk Institutt for studier av Forskning og Utdanning), som viser at studenter som jobber deltid mister i gjennomsnitt fem minutter lesing for hver time de jobber. Dette er slett ikke mye.

Artikkelen i Universitas forteller imidlertid også at bare 47 prosent av de spurte studentene jobber ved siden av studiene. Det er en grov feiltolkning av et statistisk resultat å hevde at deltidsjobb ikke går ut over studiene. Innen gruppen på 47 prosent som hadde jobb er det sikkert ganske varierende hva slags innvirkning jobben har på studiene. Det er ganske sikkert ikke slik at de fem minuttene med tapt lesing per time er jevnt fordelt på alle disse studentene.

I tillegg må man også ta hensyn til de 53 prosent som ikke jobber ved siden av studier. Man kan med ganske stor sikkerhet anta at mange av disse ikke jobber nettopp fordi det ville gått utover studiene. Siden disse ikke jobber er påvirkningen fra en eventuell jobb ikke målbar, men det hindrer ikke virkningsmønsteret fra å være der.

La oss gå tilbake til de studentene som jobber. Det som er undersøkt her er antall timer studentene leser. Det er sannsynligvis ikke gjort noe forsøk på å måle effekten av disse timene med lesing. Får jobbende studenter lest like stort antall sider som de ville gjort hvis de ikke jobbet? Lærer de stoffet like godt? Er de trøttere på forelesning enn de ville vært uten jobb? Blir de mentalt slitne over tid? Går den økte totale arbeidsinnsatsen utover humør og følelsesliv?

Dette er spørsmål som ikke blir stilt eller besvart i Universitas’ artikkel. Om forskningsrapporten behandler noen av disse sidene av saken vet jeg ikke, men uten å ta dette med i beregningen er det umulig å hevde at deltidsjobb ikke har noen innvirkning på studier.

Powered by Labrador CMS