Normalfordelingskurven som tvangstrøye

Publisert

Leste med interesse Universitas artikler og kommentar 3. mars om normalfordeling av bokstavkarakterer på master og hovedfag. Som ventet gjorde rektor Underdal et halvhjertet forsøk på å forsvare ordningen slik den praktiseres, men mer uventet var det at Universitas-journalisten Lars Engh Førde fremførte et engasjert forsvar for den. Underdal og Engh Førde synes begge to å fremstille seg som lojale forsvarere av bokstavkaraktersystemet, med alt det medfører.

Uttalelsene deres blir imidlertid stilt i et interessant lys av den andre av Universitas artikler om dette temaet samme nummer. Her blir vi opplyst om at man i det landet hvor bokstavkarakterene kommer fra, USA, faktisk ikke synes å bruke normalfordelingsprinsippet for karakterer på masterstudentene.

Jeg ville i utgangspunktet gå ut fra at man ikke skifter karaktersystem med mindre man mener at det nye systemet er et godt system. Som regel betrakter man noe som et godt system i kraft av at man mener det fungerer godt i praksis. Praksis i amerikanske skoler er altså at man ikke bruker normalfordeling på masternivå. Spørsmålet er hvorfor man da ikke kan gjøre det samme på norske universiteter. Sitter Underdal eller Engh Førde på hemmelig informasjon om hvordan de utmerkede forholdene for bachelorer i USA plutselig forvandler seg til fullt karakterkaos når de kommer til masternivå? Det hadde i så fall vært interessant å få vite.

En av hovedbegrunnelsene for innføringen av et nytt karaktersystem var jo at det ville innebære en felles standard for USA og de andre landene som innførte reformen og dermed gjøre det lettere for disse å forstå hverandres karakterer. Rent logisk sett kan jeg ikke se hvordan det at samme karakter i praksis kan bety forskjellige ting i Norge og USA skal kunne bidra til dette. I stedet for å prøve å forklare for arbeidsgivere hva tallkarakteren ens tilsvarer i bokstavkarakterer, må man altså nå tydeligvis i stedet forklare hvilken bokstavkarakter bokstavkarakteren man viser egentlig tilsvarer. Og i tillegg får vi altså den karakterforvirringen (som kanskje vil dempe seg litt, hvis Universitetets brannslukningsaksjon fungerer etter planen) som vil møte nyutdannede hovedfag og masterstudenter når de skal ut i det vanlige norske arbeidslivet.

Powered by Labrador CMS