Respekt

Kronikkforfatteren setter fokus på trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet.

Boel Christensen Scheel, utdannings- og studieansvarlig i Studentparlamentets arbeidsutvalg

Seksuell trakassering forekommer stadig, og oftere enn vi tror i vår studiehverdag. Både kvinner og menn blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, men det er kvinner som rammes oftest. Likevel dreier det seg ikke om kjønn, men om RESPEKT for et annet menneske og det menneskets selvfølelse og rett til å bestemme over sin egen kropp.

Seksuell trakassering defineres som «uønsket seksuell oppmerksomhet», oppmerksomheten er uoppfordret og det er bare den ene parten som oppfatter det som positivt. Seksuell trakassering kan være verbal trakassering som kommentarer om kropp og utseende eller grove vitser, det kan være

ikke-verbal trakassering som uønskede blikk, blotting, eller eksponering av pornografiske bilder, eller det kan være fysisk trakassering som seksuell berøring, voldtektsforsøk eller voldtekt.

Grove tilfeller av seksuell trakassering er det lett å identifisere, om enn vanskelig å snakke om. Mindre tydelige tilfeller som upassende kommentarer og «tafsing», er det ikke alltid like lett å identifisere som seksuell trakassering, men det kan ikke desto mindre være svært vanskelig for den det går utover. Uønsket seksuell oppmerksomhet fra medstudenter, forelesere og veiledere kan gjøre studiehverdagen til et uoverkommelig hinder og gjøre at studenter faller fra.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (21/5-01) viser at hele 11% av sysselsatte kvinner i alderen 16-24 blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet minst 1-2 ganger i måneden. Når det gjelder studenter melder Sveriges Förenade Studentkårer at svensk forskning viser at at 15% av kvinnene på lavere grad og ca 25% av kvinnelige stipendiater har vært utsatt for seksuell trakassering. For menn meldes det om en prosentandel på 6-7% i Högskoleverket. I en tidligere undersøkelse (1994) ved Historisk-filosofisk fakultet på UiO kom det frem at 10% av de kvinnelige hovedfagsstudentene og stipendiatene var utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet. Alle tallene de senere årene bekrefter altså at seksuell trakassering ikke bare forekommer, men forekommer ofte innenfor høyere utdanning.

Man regner imidlertid også med at det her finnes store mørketall generelt, i likhet med andre typer seksuelle overgrep. Dette har sammenheng med den skyld den trakasserte urettmessig ofte føler i en slik situasjon. Det er her det svært viktig å ha et fungerende hjelpeapparat eller en konsulenttjeneste. Det å ha noen å snakke som kan hjelpe enn å tolke vanskelige følelser eller bistå med juridisk hjelp kan være avgjørende. På Blindern har vi Sosionomtjenesten (http://www.sio.uio.no/sosionom/default.htm) og Helsetjenesten, drevet av Studentsamskipnaden i Oslo, og likestillingsrådgiver Lise Christensen.

Det er likevel viktig at alle vi andre som står og ser på, husker at også vi har en rolle i hverdagstrakasseringen. Det noen oppfatter som uskyldig moro kan være å tråkke inn i andres private sfære, det er den som blir trakassert sin rett til å definere hva trakassering er. Vi har alle et ansvar for våre medstudenters sosiale og faglige miljø; vær deg ditt ansvar bevisst og vis dine (med)studenter R-E-S-P-E-K-T!

Powered by Labrador CMS