Økt oppslutning om Studentparlamentsvalget!

Publisert

Det er nå avholdt valg til neste års Studentparlament ved de fleste fakultetene ved UiO og selv med mange færre registrerte studenter i år sammenlignet med i fjor, er det i høst avlagt flere stemmer ved alle de avholdte valg på HF, SV, JUS, TF og Mat.nat At oppslutningen har økt er en positiv utvikling!

Innvendingen om at deltagelsen fortsatt er for lav, er selvsagt fortsatt gyldig, vi har ikke klart å øke deltagelsen så mye. Men for å arbeide videre med denne utfordringen er årsakene til fremgangen viktig, og jeg mener det særlig finnes tre: 1)At Kvalitetsreformen kan ha synliggjort Studentparlamentsvalgets oppgaver, 2) At Studentparlamentet de siste årene har prioritert egen informasjonsvirksomhet med flyers, bedre nettsider og valgavis, og 3) At Universitas tar oppgaven med å synliggjøre sammenhengen mellom saker som angår studenter, og studentpolitikk, på alvor.

Universitas\' vedvarende fokus enten det er kritisk eller bifallende, er sannsynligvis den viktigste av disse tre kanalene, og dette er i overenstemmelse med avisens egne vedtekter: «(...) Universitas skal dekke alle sider av studentenes situasjon og universitetsmiljøet for øvrig(...) I tillegg skal avisen stimulere interessen for studentpolitikk og aktiviteter innen studentlivet generelt.». Med et ukentlig opplag på 15 000 aviser er Universitas som nyhetsformidler også den viktigste holdningsskaper i studentmassen. Jeg etterlyser derfor en bedre valgdekning i Universitas både i forkant og i etterkant av valget. En kommentar om valget i fjor var blant annet deltagelseprosenten var kommentert het Liksomdemokrati i lekeparlamanetet. Er dette berettiget kritikk eller er det en overfladisk dekning hvor de retoriske poengene risikerer å bli til selvoppfyllende profetier?

Når valgoppslutningen øker markant for andre året på rad betyr det at en trend vi lenge har vært bekymret for, er i ferd med å snu. Det er faktisk en sensasjon at med synkende deltagelse i kommune- og fylkestingsvalg går UiO-studentene mot strømmen til stemmeurnene. Allikevel har både dekningen i forkant av Studentparlamentsvalget og av resultatene i forrige ukes avis vært nesten fraværende. Er dette alt vi skal få se om Studentparlamentsvalget? Føler Universitas seg sikre på at ikke laber valginteresse ikke delvis handler om en blodfattig og interesseløs nyhetsdekning av valget?

Studentparlamentet har fortsatt en viktig jobb å gjøre med å øke deltagelsen ytterligere, la oss håpe Universitas følger opp med å faktisk stimulere til et levedyktig studentdemokratiet ved UiO.

Powered by Labrador CMS