STEM

Stem ved valget til Studentparlamentet i Oslo, er oppfordringen fra kronikkforfatterne.

Publisert

ModeratGruppe, Sosialdemokratene, Fakultetslistene og De Radikale går sammen og oppfordrer alle studenter til å stemme. Hvorfor? Fordi det gir deg mulighet til å påvirke og det gir Studentparlamentet legitimitet og større muligheter til å gjøre din studiehverdag litt bedre.

Studentparlamentet er det øverste politiske organ ved Universitetet i Oslo (UiO) og har derfor en viktig posisjon for studentene. Når ledelsen ved UiO eller Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) spør om studentenes mening, kommer de til oss. Vi gir seriøse, veloverveide svar tilbake selv om de ofte står i konflikt med deres meninger. På denne måten er vi med på å forme Universitetet og samskipnaden. Studentparlamentet er valgforsamling til over 50 utvalg, komiteer og organer ved UiO og i SiO. Det betyr at den indirekte påvirkningen også er stor.

Studentparlamentet i Oslo er det største lokallaget av Norsk studentunion (NSU), som er den nasjonale studentorganisasjonen for universitetene og de vitenskaplige høyskolene i Norge. Gjennom NSU har vi stor påvirkningskraft overfor samfunnet rundt oss. Forrige uke ble regjeringens forslag til statsbudsjett lagt fram, hvor det blant annet er foreslått at hele dagens stipendandel skal gjøres avhengig av om man står på eksamen eller ikke. Det gjenstår å se om NSU får gjennomslag for sitt syn i denne saken, men desto flere som stemmer ved valget til studentparlamentet, desto større er legitimiteten, og dermed gjennomslagskraften, til NSU og Studentparlamentet.

Universitet i Oslo bestemmer over din studiehverdag og over dine studier. Studentene er en viktig del av Universitetet og er derfor representert på alle nivåer fra Universitetsstyret til instituttstyrer og programutvalg. Studentene blir også hørt i alle saker som angår oss. Det har derfor mye og si hvem det er som taler din sak, og dette kan du være med å påvike.

Samskipnaden er et viktig tema for Studentparlamentet. Studentene er i flertall i styret, så hva studentene mener er derfor viktig. Samskipnaden har ansvar for studentboligene, kantinene, helsetjenesten, semesteravgiften med mer. Hva synes du? Er semesteravgiften for høy eller burde den vært større? Burde den fordeles annerledes enn den gjør? Hvis du stemmer kan du være med på å påvirke.

Det er ett år siden sist Studentparlamentet hadde valg. Det er ett og et halvt år til neste gang du kan stemme, det betyr at resultatet av årets valg er ekstra viktig.

I fjor var det litt under ti prosent som stemte, dette brukes ofte mot studentrepresentanter ved Universitetet, og det blir stilt spørsmål om studentenes engasjement. Vi tror alle studentene bryr seg om sin studiehverdag og på en eller annen måte er engasjert i den. Man bør i alle fall være engasjert nok til å ta den korte tiden det tar å stemme og på den måten være med på å påvirke Universitetet og Samskipnaden det neste halvannet året.

For nærmere informasjon om valget og om noen av listene som stiller til valg, ber vi deg ta en titt på valgbilaget som er vedlagt i denne ukens Universitas

Husk at det viktigste er å bruke stemmeretten!

Godt valg!

Powered by Labrador CMS