Retrett for guineaorm!

Årets humanitæraksjon av medisinstudentene går til utryddelsen av den fryktede guineaormen.

Publisert

Annethvert år arrangerer medisinstudentene en innsamlingsaksjon for å støtte et helseprosjekt fjernt fra den norske studie- og sykehushverdagen. Etter tolv år har Medisinstudentenes Humanitæraksjon (MedHum) rukket å bli en viktig tradisjon i Norges fire universitetsbyer.

Forrige uke byttet landets legespirer ut bøker og stetoskop med bøsser og vaffelrøre for å samle mest mulig klingende mynt til humanitæraksjonen. Målet var å samle inn cirka to millioner kroner for å utrydde en forferdelig parasittsykdom: Guineaormen.

Guineaormparasitten smitter mennesker gjennom forurenset drikkevann. Etter å ha drukket parasitten utvikler den seg til en meterlang, spagettitykk orm i kroppen. Når et år er gått vil ormen ut, og den trenger seg da gjennom huden. Dette er en smertefull, ydmykende og skambelagt prosess som tar cirka to måneder. Risikoen for å få infeksjon i såret er stor og mange får varige skader. Ormen som kommer ut er full av nye parasitter som pøses ut dersom den kommer i kontakt med vann. Fordi smertene lindres når kroppsdelen med guineaorm kommer i vann, faller mange for fristelsen til å vasse en tur med ormen. Slik blir nye drikkevannskilder forurenset og mennesker kan igjen få parasitter i seg.

Guineaorm har store konsekvenser utover de rent helsemessige. I månedene ormen kommer ut blir voksne forhindret fra å arbeide, dyrke mat og hente vann og brensel, og barn blir forhindret fra å gå på skolen. De sosiale og økonomiske konsekvensene av sykdommen er derfor store og alvorlige.

Guineaormparasitten har vært et stort samfunns- og helseproblem i mange land, men er nå utryddet i Latin-Amerika, Asia og de fleste land i Afrika. Sudan gjenstår som et problemland med over 80 prosent av dagens tilfeller. En årelang borgerkrig i landet må ta mye av skylden for at Sudan er versting i klassen når det gjelder utyddingsarbeidet. Dette vil medisinstudentene gjøre noe med. Vi samarbeider derfor med Health & Development International (HDI), en liten norsk bistandsorganisasjon som arbeider med å bekjempe utryddbare sykdommer. HDI samarbeider igjen tett med bl.a. Kirkens Nødhjelp og The Carter Center som er fredsprisvinner Jimmy Carter sitt freds- og helsearbeid.

Ideen bak utryddingsprosjektet i Sudan er like god som den er enkel. Best av alt: Den har allerede vist seg å fungere! Fra midlene som er kommet inn under aksjonen skal det lages og distribueres 6000 medisinvesker med utstyr til å behandle alle tilfeller av guineaorm i Sudan. Dersom alle mennesker som har en orm på vei ut av kroppen blir behandlet, unngår man at de smitter nye ved å gå i drikkevannskilder. Hver landsby i Sudan har en lokal, frivillig helsearbeider som tar seg av behandling og oppfølging av pasientene. I tillegg til behandlingsutstyr skal vi supplere lagre av vannfiltre. Ved å filtrere vannet unngår man å få i seg parasitten dersom man henter drikkevann fra en forurenset vannkilde. Disse enkle tiltakene har allerede vist seg effektive i Sudan og skal være med å sette dødsstøtet for guineaorm. Dette vil bli en historisk begivenhet: Bare én gang tidligere i historien er en sykdom blitt utryddet. Det var da kopper ble utryddet i 1979.

Målet med årets MedHum er først og fremst å utrydde guineaorm for slik å hjelpe pasienter i et land langt borte. I den to år lange prosessen fram mot årets aksjon har det også vært inspirerende å vite at vi er med å skrive et lite stykke medisinsk historie. 200 kroner er nok til å behandle alle tilfeller av guineaorm i en sudanesisk landsby. Dette viser at hver lille krone dere medisinstudenter og andre har bidratt med vil gjøre en stor forskjell for menneskene i mottakerlandet. Takk for all hjelp og støtte både til med-medisinstudenter, studenter ellers og andre som har gjort årets aksjon mulig!

Powered by Labrador CMS