Høring til alle studenter!

Hvordan mener du at Universitetet skal ledes?

Ingrid Stranger-Thorsen, leder av Studentparlamentet i Oslo.

Studentparlamentet har høringsrett på vegne av studentene ved Universitetet i Oslo i saker som berører studentene. Dette er utfordrende, fordi mange saker, som for eksempel Universitetets ledelsesstruktur, vil få store konsekvenser for fagutvalg og studentutvalg. Disse utvalgene har imidlertid kun høringsrett til styrene ved sine enheter og til Studentparlamentet. For å sikre utvalgenes høringsrett har vi sendt vårt utkast til høring til alle studentutvalgene, og i tillegg gjengir vi her det mest sentrale i uttalelsen, for å gi alle studenter mulighet til å mene noe om universitetets styringsstruktur før det avgjøres i Universitetsstyret i begynnelsen av juni.

I det følgende kan du lese et utdrag av hva et flertall i Studentparlamentets arbeidsutvalg mener om omstruktureringene. For å få tilsendt hele høringsuttalelsen kan du sende en e-post til sp-adm@studorg.uio.no. Dersom du er uenig med noe av det vi mener i denne høringsuttalelsen, eller du er interessert i å høre debatten i Studentparlamentet, kan du møte opp på studentparlamentsmøte i auditorium 1 i Georg Sverdrups hus, 8. mai kl 19.30. Da skal utkastet til høringsuttalelse debatteres og vedtas med eventuelle endringer.

Utdrag fra Høringsuttalelse

Studentparlamentet er tilhenger av å innføre en enhetlig ledelsesstruktur ved UiO. (...) Ved å plassere ansvaret ett sted, nærmere bestemt under de som i dag tilhører den faglige linjen, tror Studentparlamentet at man ansvarliggjør lederne og gjør beslutningsprosessen mer etterrettelig.(...) Ved en stor institusjon som UiO er det viktig at beslutninger fattes så langt ned i systemet som mulig.

Styringsorganer

Det er viktig at en del beslutningsmyndighet fortsatt vil ligge hos styrer. (...) Studentparlamentet ønsker at styrene blant annet skal ha en policyfortolkende rolle, men at ansvaret for implementeringen av vedtak fattet høyere i styringsstrukturen skal ligge hos lederne for enhetene. (...) Det er et mål å holde antallet medlemmer i styrene så lavt som mulig. (...) Når det gjelder sammensetningen av alle styrene ved UiO er det er viktig prinsipp for Studentparlamentet at ingen gruppering skal ha flertall alene.

Utpeking av faglige ledere

Studentparlamentet i Oslo er tilhenger av å tilsette dekaner og bestyrere. For å sikre en bredest mulig rekruttering skal stillingene lyses ut eksternt. (...) Det bør være nivået over som tilsetter, etter innstilling fra fagmiljøene (...) Studentparlamentet mener det er viktig at de tilsatte lederne har kompetanse innen feltet de skal lede, men at det å kreve professorkompetanse for denne type stilling vil utelukke mange kvalifiserte og egnede personer.

Studentinnflytelse

Studentenes direkte innflytelse gjennom deltakelse i institusjonens styrer er noe Studentparlamentet i Oslo anser som svært viktig. (...) Studentdemokratiet er bygget opp med sterk studentrepresentasjon på alle nivåer ved UiO. Denne desentraliserte studentinnflytelsen sikrer studentenes innflytelse over egen studiehverdag. Styrken ved denne organiseringen av studentdemokratiet er at studentenes innspill og kritikk ivaretas på det nivået den er mest relevant.

Dersom studentenes formelle myndighet og medbestemmelsesrett svekkes på de to laveste nivåene, frykter Studentparlamentet at innflytelsen i studentdemokratiet sentraliseres. Dette vil heve studentenes innflytelse til det strategiske og overordnede nivået og dermed fjerne innflytelsen fra nivået som er nærmest for studenter: institutt og fakultetsnivået. (...) Ved å sentralisere studentdemokratiet frykter vi at de lokale nivåene vil svekkes og at vi vil oppleve en profesjonalisering av studentdemokratiet. Studenter er ved institusjonene kun i en kortere periode, det er derfor meget viktig at studentenes innflytelse makter å gjenspeile de skiftningene som skjer i studentmassen. Å gjengi disse blir vanskeligere jo lengre det er mellom nivåene og jo mer profesjonalisert studentdemokratiet blir.

Powered by Labrador CMS