Bagateller og feilslutninger

Publisert

På kommentarplass i siste Universitas kritiserer journalist Ida Halvorsen Studentparlamentet for å foreta en rettslig vurdering av saken om kopipenger. Kommentarplassen i Universitas leses av mange og tilskrives troverdighet, og det er viktig at det som menes på denne plassen er fundert på fakta. Derfor noen korreksjoner til journalistens opplysning:

Kopipenger er ikke semesteravgift. Semesteravgift er velferdspenger studentene betaler til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), og som blant annet bidrar til Helsetjenesten, Universitetsidretten, studentforeninger, Universitas og andre viktige tilbud. Mer informasjon om fordelingen av disse pengene finnes på www.sio.uio.no/sioinfo/arsrapport2001.pdf.

Kopipenger er en avgift Univgersitetet i Oslo (UiO) pålegger studentene som betaling for ark man ikke kan reservere seg mot å motta/betale for. Protesten mot kopipenger handler ikke bare om beløpet per semester, men om rettstridigheten i vedtaket gjort av Universitetsstyret, samt om urimeligheten i det bakenforliggende politiske vedtaket. Å kunne ta gratis utskrift av den nettbaserte forelesningskatalogen eller å kunne la være å motta og betale for ark på forelesning, handler om studentenes krav på en rettmessig behandling og gratis utdannelse. Journalisten hevder imidlertid at fordi vi er så «rike på rettigheter» er det provoserende at disse prinsippene forfølges så grundig som Studentparlamentet nå velger å gjøre. Dersom hun ikke ser inkonsekvensen i sitt eget argument burde noen i Universitas komme henne til unnsetning. Rettigheter, selv om de for enkelte kan oppleves som bagatellmessige, er aldri konstante størrelser. Universitetsstyret har fattet et vedtak som går på tvers av departementets retningslinjer og i tillegg går på akkord med det grunnleggende prinsippet om rett til gratis utdannelse. Det er jobben vår å protestere.

Den mest provoserende feilslutningen er imidlertid hvordan problemstillingen om kopipenger sidestilles med ZINASUs kamp i Zimbabwe. Arrogansen i en slik sammenligning er utelukkende journalistens. Studentparlamentet støtter ZINASUs kamp og vi har aldri påberopt oss at motstand mot kopipenger er av samme viktighetskaliber som motstand mot Mugabe. Det er imidlertid verdt å merke seg at kravet om lik rett til utdanning og gratisprinsippet er viktig prinsipper for ZINASUs i kampen for at det offentlige skal ta ansvar for en fri og gratis utdanning. Hvordan journalisten dermed utleder at Studentparlamentet av respekt for våre medstudenter i Zimbabwe skulle unnlate å forfølge rettsprinsippene i kopipengesaken, er komplett uforståelig.

Powered by Labrador CMS